Описание на сорта домати Сибирска изненада, особености на отглеждане и грижи

Доматът на сибирската изненада принадлежи към неопределен вид домат с ранен период на зреене. Характеристиките на сорта сочат, че първата реколта се получава след 101-110 дни. Височината на храстите достига средно 1,2 метра. Растението има мощно стъбло, устойчиво на външни влияния. Издънките имат големи листни плочи с наситено зелен цвят. Плодовете се формират на гроздове, образувани по време на яйчника от прости съцветия.

Първият клъстер обикновено се образува след 10 листа, всяко следващо съцветие през разстояние 1-2 листа... Един възел може да съдържа до 10 плода домат.

Сибирска изненада

Сортът се счита за непретенциозен към условията на отглеждане и устойчив на повечето болести по доматите, поради което се препоръчва за засаждане на начинаещи градинари без достатъчно умения и опит в работата с градинарски култури.

Доматите в студени райони се отглеждат в оранжерийни структури. Поради качеството на устойчивост на замръзване, сортът показва добри добиви, когато се отглежда в райони на страната със студен климат.

Предимства и недостатъци

Доматът е вписан в държавния регистър като растение, предназначено за отглеждане в открита земя и в оранжерии, поради което сортът се счита за универсален. Предимствата на градинарската култура са следните качества:

  • универсалност на употребата, може да се използва за прясна консумация или като суровина за консервиране;
  • добра способност да издържат на стрес, влияния на околната среда, включително ниски температури;
  • отличен вкус и външен вид;
  • ранно узряване, високи нива на добив;
  • непретенциозно отглеждане.

качество на растенията

Недостатъците са свързани с характеристиките на всички неопределени сортове. Растението се нуждае от връзване и периодично отстраняване на пасинки.

Характеристики на плодовете

Плодовете имат изразена форма на продълговати цилиндри, визуално наподобяващи пипер. Прегледите на градинарите потвърждават добрата способност на сорта да задава яйчника дори при лоши метеорологични условия. На етапа на зреене зеленчуците имат светлозелен оттенък и характерно тъмно петно ​​на кръстопътя със стъблото. Доматите, когато са готови за ядене, придобиват наситено червен цвят.

неопределени сортове

Описание на сорта:

  • средното тегло на един домат достига 80-150 грама;
  • плодовете имат плътна структура;
  • характеристика е силна кожа;
  • пулпата е месеста, сочна;
  • зеленчуците имат богат доматен аромат и вкус.

Поради големия брой плодове в пискюлите и добрата способност за залагане, градинската култура показва добри добиви. При спазване на правилата за отглеждане, от 1 м се събират до 10 кг домат.

един домат

Нюансите на засаждане и грижи

Отглеждането се извършва с помощта на разсад. Времето за сеитба на семената се определя така, че средно да са минали 60 до 70 дни преди времето на разсаждане в постоянна почва. Преди засаждането семената се проверяват за дефекти, провежда се процедура за дезинфекция и стимулация на растежа.

Почвата се дезинфекцира, като я калцинира във фурната, за да унищожи вредните микроорганизми. След това почвата се разсипва със слаб разтвор на калиев перманганат. Семената се поставят в почвата на разстояние 1 см, оставено между дълбочините 3 см. Потапянето на разсад се извършва след формирането на 2 истински листа.

доматен аромат

Поливането се извършва на всеки 5 дни, за да се получат силни разсад, е необходимо да се осигурят 16 светлинни часа, в противен случай ще се случи изтъняване и разтягане на леторастите. При недостатъчна естествена светлина се използват специални лампи, които ги поставят на разстояние 10 см от храстите.

Препоръчва се предварително да се подготви почвата на мястото на планираното отглеждане, като се орее през есенния период заедно с хумус.

При липса на заплаха от замръзване започва работа по пресаждането на разсад. Непосредствено преди засаждането пепелта се внася в земята и се полива. Кладенците се оформят с интервал от 40 см и 1 м2 поставете не повече от 3 растения. Храстите се оформят на 2 или 3 стъбла. Растението реагира добре на хранене с минерални комплекси, поради което се препоръчва да се извършва такава работа няколко пъти на сезон.

поливане

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква