4 най-добри рецепти за приготвяне на кисело зеле без сол

Консервирано кисело зеле без сол е вкусен и здравословен продукт, който лесно се приготвя самостоятелно. Той е източник на витамин С, микро- и макроелементи, ензими и лактобацили, необходими за нормалното функциониране на организма. В присъствието на сол, хранителни вещества и бактерии се унищожават и убиват, следователно, за да се поддържа здравето, е по-полезно да ядете зеленчуци, ферментирали, без да добавяте този компонент.

Тънкостите на готвенето кисело зеле без сол

За да получите здравословен и висококачествен продукт, който може да се съхранява дълго време, трябва правилно да подготвите съставките и контейнерите.

Как да изберем и приготвим храни

При избора на зеле трябва да се даде предпочитание на зимните сортове с гъсти бели листа. Тези зеленчуци са с високо съдържание на захар. В този случай готовият продукт ще се окаже хрупкав и плътен, а захарта ще помогне да ферментира по-добре.

Зеленчуците трябва да са узрели, чисти, силни, сочни, без признаци на болести и гниене, да не са засегнати от вредители. Преди готвене те трябва да бъдат измити и всички замърсени участъци трябва да бъдат отрязани. Обелете морковите, отстранете горните листа от главите. Зеленчуците изсъхват добре след измиване.

Правила за подготовка на контейнери

Стъклени буркани с плътно прилепващи капаци се използват като контейнери за съхранение. Можете да готвите продукта в емайл или фаянс.

Не използвайте алуминиеви контейнери - този материал бързо се окислява и продуктът придобива метален вкус, срокът му на годност е намален.

Стъклените буркани трябва да бъдат добре измити със сода, обелени с вряла вода и изсушени. Направете същото с ножове, емайлирани кофи, купи и други прибори, които се използват в процеса на готвене.

много консерви

Как да готвя кисело зеле без сол у дома

Има няколко рецепти за приготвяне на кисело зеле. Всички те са доста прости и могат да се използват у дома.

Проста рецепта

За да приготвите ястие по най-простата рецепта, ще трябва да вземете:

 • бяло зеле - 0,5 глави зеле;
 • моркови - 1 бр .;
 • сварена вода.

вилица със зеле

Стъпки за готвене:

 1. Зелето се нарязва, морковите се натриват на едро ренде, поставят се в голяма купа и се смесват, като се натиска с ръце, така че сокът да се освободи от зелето.
 2. Зеленчуците се прехвърлят в буркан и се пълнят с хладна вода. Водата трябва напълно да покрива съдържанието, но не бива да я наливате до върха - по време на ферментацията обемът на течността ще се удвои.
 3. Зеленчуците се покриват с няколко цели зелеви листа, тампонират се и се поставят под налягане.
 4. Цялата структура е покрита с марля или капак, така че да се влива въздух. Бурканът се оставя за няколко дни на стайна температура (около 20 ° C) на добре проветриво тъмно място.

1-2 пъти на ден разбъркайте зеленчуците и определете готовността на вкус. Когато продуктът стане хрупкав и сладко-кисел на вкус, саламурата се изсипва в отделен буркан, а зеленчуците се преместват в хладилника. Разсолът може да се яде, както и да се използва за ферментиране на следните партиди зеленчуци.

кисело зеле

Без сол и захар

За да приготвите ястие по тази рецепта, ще трябва да вземете:

 • бяло зеле - 1 глава зеле;
 • вода - 1 чаша.

Стъпки за готвене:

 1. Зелето се нарязва и се поставя в буркан, като се подправя добре.
 2. Отгоре се залива с вода.
 3. Бурканът се покрива и се оставя на стайна температура за 3 дни.
 4. Готовият продукт се поставя в хладилника.

настъргани зеленчуци

Без сол и вода

За тази рецепта ще ви трябва:

 • бяло зеле - 3 кг;
 • моркови - 0,5 кг.

Стъпки за готвене:

 1. Зелето се настъргва, морковите се натриват на едро ренде, смесват се, поставят се в кофа или леген, уплътняват се плътно и потискането се поставя отгоре.
 2. Потисничеството трябва да е тежко, така че да се отдели възможно най-много сок от зелето.
 3. Когато всички зеленчуци са покрити със сок, потисничеството се заменя с по-леко.

След 1-2 дни потискането се отстранява и детайлът се премества в буркани, които се поставят в хладилника за съхранение.

сложете в буркан

Без сол с подправки

За да приготвите това ястие, трябва да вземете:

 • бяло зеле - 4,5 кг;
 • копър семена - 2 супени лъжици. л .;
 • семена от кимион - 2 супени лъжици. л .;
 • семена от целина - 2 супени лъжици. л .;
 • натрошени черен пипер - 2 супени лъжици. л.

Стъпки за готвене:

 1. Зелето се нарязва и се смесва с подправките.
 2. 1/6 от продукта се оставя настрана и се смила, докато сокът се отдели, и след това се прехвърля обратно в по-голямата част.
 3. Зеленчуците се прехвърлят в стъклени буркани, тампонират се и се потискат. Сокът трябва напълно да покрива съдържанието. Ако не, добавете вода.

След 4-5 дни продуктът се охлажда в хладилник за по-нататъшно съхранение.

варени в бъчва

Как да съхранявате готовия продукт правилно

Готовият продукт лесно се разваля, така че е необходимо да се съхранява само в хладилник, мазе или мазе при температура 0 ... + 6 ° С без достъп на слънчева светлина. Влажността трябва да бъде около 70%.

Храната може да остане на стайна температура за кратко време веднага след готвене. В този случай тя става по-кисела с времето.

В хладилника киселото зеле, сготвено без добавяне на вода, се съхранява не повече от седмица, а варено със саламура - не повече от 5 дни. За да увеличите срока на годност, продуктът може да бъде замразен в найлонови торбички.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква