Описание и добив на малини Taganka, засаждане и грижи

Според описанието на малина Taganka, това растение се отличава с отлична производителност и дава вкусни плодове. За да постигнете успех в отглеждането на културата, си струва да извършите правилно засаждането и да й осигурите цялостна грижа. Тя включва навременно поливане, плевене, подрязване на растението. Задължително е да се защити културата от болести и паразити.

Описание и характеристики на малини Taganka

Това е ремонтантно, къснозреещ сорт малини, който достига височина 2 метра. Културата се характеризира с гъсти кафяви издънки. Клоните са покрити с големи тъмнозелени листа. Много малки лилави тръни се считат за характерна особеност на културата. По клоните се появяват 20-30 плода, което често води до счупвания.

Плодовете са много едри. Теглото им е 6-8 грама. Плодовете се характеризират с конусовидна форма и заоблен връх. Те имат богат алеен оттенък. Добивът от един храст достига 5 килограма.

Предимства и недостатъци на сорта

Основните предимства на културата включват следното:

 • добра устойчивост на замръзване;
 • висока производителност;
 • меки бодли;
 • големи плодове;
 • устойчивост на болести и паразити.

В същото време растението има и определени недостатъци. Те включват:

 • слаба устойчивост на суша;
 • кратък срок на годност

големи плодове

Как правилно да отглеждаме малини

За да постигнете успех в отглеждането на култура, струва си да засадите правилно.

Избор на сайт

За малини от този сорт е добре подходяща осветена зона, която е надеждно защитена от течения и вятър. Това може да бъде близо до стена или сграда. Малините са най-добре засадени на юг или югозапад. За растение е подходяща рохкава и мека почва, която добре пропуска влага и въздух.

Подготовка на посадъчен материал

Преди да купите разсад, струва си да проучите състоянието на корените му. Те не трябва да имат механични повреди или симптоми на заболяване. Преди засаждането се препоръчва културата да се накисва във вода или стимулатор на растежа. Също така си струва да потопите корените в глинена каша.

разсад в ръце

Схема за кацане

За да може малините да се вкоренят добре, струва си да следвате следните правила за засаждане:

 1. За растение е подходящ окоп, който има ширина 40-50 сантиметра. Разстоянието между храстите трябва да бъде най-малко 1 метър. Струва си да се спазва интервал от 2 метра между редовете.
 2. Препоръчва се да се поръсва окопът с една трета със състав, съдържащ торове.За да направите това, на 1 квадратен метър си струва да вземете 10 килограма хумус, 200 грама суперфосфат, 120 грама калиев сулфат.
 3. Растението трябва да се постави на могила и внимателно да се разпространят корените.
 4. Поръсете храстите с почва и подправете.
 5. Важно е да се гарантира, че кореновата яка е над почвената повърхност.
 6. След засаждането под всеки храст се изсипват 7-10 литра вода.
 7. Покрийте кръга на багажника с торф или хумус. Дебелината на този слой трябва да бъде 5-7 сантиметра.

Правила за грижа за растенията

Растението е разрешено да расте в Кубан, в района на Москва и в други региони. За да получите обилна реколта, малините трябва да се грижат добре.

малини в саксии

Поливане, подрязване и обвързване

Таганка слабо възприема застояла течност. Въпреки това се препоръчва да го поливате редовно. Това е особено вярно по време на формирането на плодове. С дефицит на влага качеството и количеството на плодовете намаляват. Малините трябва да се поливат 2-3 пъти седмично. Това се прави сутрин и вечер.

След прибирането на реколтата храстите се подрязват. Препоръчва се да направите този промив със земята. Останалите през зимата издънки могат да замръзнат. В същото време корените под слой мулч и сняг нормално ще оцелеят през зимата.

Санитарното подрязване се извършва през пролетта. Тя има за цел да премахне сухите и болните участъци. Също така си струва да се отървете от излишния растеж на корените.

Храстите от този сорт се считат за високи. Следователно те се нуждаят от подкрепа.

Растенията могат да бъдат обвързани с метод на сноп, вентилатор или пергола.

градинарски ножици

Подхранване, грижа за почвата и подготовка за зимата

Препоръчва се да се хранят малини три пъти на сезон. През пролетта си струва да използвате комбинация от органични вещества и минерални препарати. През лятото се въвежда сложен състав на базата на азот, фосфор и калий.

В началото на септември се препоръчва използването на минерални продукти. Състав на базата на дървесна пепел и суперфосфат също е перфектен. През лятото, по време на цъфтежа, почвата около храстите е покрита с хумус. След края на цъфтежа се въвежда разтвор от пилешки тор.

Почвата трябва систематично да се разхлабва и плевее. Това се препоръчва след поливане. Препоръчва се да се обработва почвата до максимална дълбочина от 6-7 сантиметра.

Преди да презимувате, трябва да изрежете всички миналогодишни издънки. Това трябва да се направи в основата. Тогава леглото е покрито с торфен мулч. Ако издънките не са били отрязани, те са вързани, огънати към земята и изолирани. За да направите това, е разрешено използването на клони от слама или смърч. Подходящ е и специален покривен материал.

поливане с кофа

Защита на малини от болести и вредители

Таганката е устойчива на болести и паразити. В същото време понякога тя страда от атаки на малинов бръмбар и развитието на лилави петна. Малинният бръмбар води до поражението на почти всички фрагменти от културата. Той яде пъпки, листа, съцветия.

За да се справят с паразитите, те се събарят от храстите върху разпръснат филм и се унищожават. От химикалите е позволено да се използва Kofidor или Spark.

Лилавото зацапване се счита за опасна патология. Често се среща през юни и е придружено от появата на тъмни петна, които са локализирани по листата и пъпките. Ако не бъдат взети мерки навреме, размерът на петната се увеличава. Съществува и риск от пукнатини в кората.

За да се избегне развитието на патология, се препоръчва да се избягва прекомерната плътност на засаждане. Засегнатите издънки трябва да бъдат изрязани, като заснемат част от здравата тъкан. Поливайте растението умерено. От химичните вещества е допустимо използването на течност Fundazole или Bordeaux.

лекарствен фонданол

Друго заболяване, с което могат да се срещнат малините от този сорт, е антракноза. Патологията е трудна за лечение. Придружава се от появата на кафяви петна по листата. В условия на висока влажност започват процеси на гниене.

За да се предотврати развитието на патология, засаждането на малини трябва да се поддържа чисто и далече от други култури. Навременното изтъняване на храстите и въвеждането на калий и фосфор не са от голямо значение. От използваните химикали, Kuproxat или Oxyhom.

бутилка Cuproxat

Методи на развъждане

Малините от този сорт се размножават лесно. За това е подходящо растение над 2 години. Препоръчва се да се вземат млади издънки от него и да се засаждат на ново място. Фиданките от таганка изглеждат малки. Но те се вкореняват добре и започват да растат бързо.

Здравите растения са подходящи за размножаване на малини, които дават обилна реколта. Те трябва да имат странични смукатели, които имат лигифициран багажник. Важно е издънките да растат на разстояние 30 сантиметра от основното растение и да имат височина 10-20 сантиметра.

Издънките трябва да бъдат изкопани с бучка пръст и прехвърлени на ново място.

млади разсад

Събиране и съхранение

Малините от този сорт започват да дават плодове в началото на август. Този процес продължава до средата на октомври. Събирането на плодове трябва да се извършва много внимателно. Плодовете се счукват лесно. Зрелите плодове лесно се отделят от стъблото, поради което усилията не се препоръчват.

Събраните плодове трябва да се поставят в кутии или контейнери. За това са подходящи и малки пластмасови кофи. Най-добре е плодовете да се поставят на пластове. Те трябва да бъдат положени с листа от малина или хрян.

узрели малини

Допустимо е плодовете да се съхраняват в хладилник за 5-6 дни. Ако искате да съхранявате плодовете за по-дълъг период от време, те трябва да бъдат замразени в пластмасови контейнери.

Малините от този сорт могат да се използват за печене, вино, конфитюр. Ако смилате плодовете със захар, можете да получите отлична смес за лечение на вирусни заболявания. Листата на културата са чудесни за варене. В резултат на това ще можете да получите вкусен и ароматен чай..

Малината Таганка е високопродуктивна и носи вкусни плодове. За да може растението да се развива нормално и да дава пълноценни плодове, се препоръчва да се осигурят висококачествени грижи. Тя трябва да включва навременното поливане, тъй като недостигът на влага намалява качеството и количеството на реколтата.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква