Описание и характеристики на ремонтантния сорт малина Пингвин, засаждане и грижи

Малинен ремонтант ранно узрял пингвин, отгледан от животновъдите през 2006 г. Сортът е високо продуктивен, плодовете са ароматни, едри. Пингвинът е в състояние да се превърне в декорация на личния сюжет. Отличният имунитет и способността на растението бързо да се адаптира към новите условия е конкурентно предимство на сорта. Сортът е подходящ за отглеждане в средната зона на страната ни. Подходящ за начинаещи градинари, а не придирчив към селскостопанската технология и условията за отглеждане.

Описание на сорта

Пингвин е домашен размножаващ се сорт малина. Храстът е малък, компактен, стандартен тип, максималната височина на растението е 1,5 метра. Растението не изисква прегради, стъблата са твърди, мощни, не се чупят и не се огъват под тежестта на културата.

Характеристики на малиновия пингвин

Сорт Пингвин - едроплодна ремонтантна малина, способна да дава плодове до есента, включва следното описание на продуктивния сорт:

 • ранен узрял сорт - дава плод от края на пролетта;
 • висок добив - до 6 килограма плодове от един храст на сезон;
 • едроплоден и естетичен вид на плода;
 • плодовете са еластични, с малки семена, не се набръчкват по време на транспортиране;
 • зеленината на храстите е силна, междувъзлите са къси;
 • издържа на студове до -25 C, изисква подслон за зимата;
 • устойчивост на гъбични заболявания;
 • тръните по стъблата са големи, чести, тъмни на цвят;
 • плодовете са тъмночервени с интензивен аромат.

малинов пингвин

Има сорт с жълт плод - Жълтият пингвин. Този вид е силно декоративен. Ярките жълто-оранжеви плодове красят насажденията, добавете разнообразие в редовете на малина.

На бележка! Жълтият пингвин има същите характеристики като класическата версия, но се различава в най-лошата транспортируемост и запазване на качеството на плодовете.

Цар пингвин е друг вид ремонтантно разнообразие, характеризиращо се с подобрени вкусови качества на узрели плодове, растенията са по-енергични.

голямо разнообразие

Основни предимства и недостатъци

Сортът малини Penguin изисква минимална поддръжка и със сравнително малко труд градинарят получава голяма реколта от ароматни сладки плодове. Основните предимства на сорта включват:

 • висока транспортируемост на узрели плодове;
 • малинови храсти са компактни, клоните не се счупят под реколтата;
 • производителност и едроплодни;
 • не дава свръхрастеж, не изисква жартиера до пергола;
 • устойчивост на инфекциозни заболявания и вредители.

Има малко недостатъци на сорта малини Penguin, те включват:

 • наличието на големи чести тръни по стъблата на растението;
 • ниска зимна издръжливост - изисква подслон за зимата, не е подходящ за северните райони;
 • декларираната реколта се получава с едногодишна технология, на втората година храстите започват да болят, броят на плодовете намалява значително.

Вкусът на плодовете зависи от състава на почвата и вида на прилагания тор. Градинарите отбелязват киселинността в узрели плодове. Тази вкусова характеристика не е недостатък на растението - всичко зависи от вкусовите предпочитания на различни хора.

висок добив

Как да отглеждаме сорт

Технологията на отглеждане на малини Пингвин е проста. Основното е да подготвите правилно сайта за засаждане на растения и да изберете здрави разсад. Колкото повече плодове за зреене на слънце получават, толкова по-вкусни и ароматни ще са плодовете.

Дати и място за кацане

Малините се засаждат в градината в началото на пролетта или късната есен. Мястото е избрано на хълм, без чернови. Чернозем, глинестата с неутрална киселинност е най-добрият вариант.

Важно! Спазвайте сеитбооборота - малините не трябва да се засаждат след посевите на нощника.

Пролетното засаждане на пингвинските малини е за предпочитане. Разсадът ще се вкорени по-бързо и по-лесно, реколтата ще се събира два пъти на сезон.

fossa кацане

Избор на разсад

Когато избирате разсад, трябва да обърнете внимание на кореновата система на младите растения. При малини кореновата система е разклонена, се състои от голям брой малки тънки корени. Не трябва да има ветровити корени.

В основата на разсада трябва да има млади кълнове - пъпки. Здравото растение трябва да има поне три от тях. Необходимо е да закупите посадъчен материал на доказани места: специализирани разсадници и търговски центрове. Рискът от закупуване на болен разсад в този случай е минимален.

Подготовка на сайта

Подготвителната работа започва предварително. Почвата трябва да бъде изкопана и разхлабена, премахвайки плевелите. Оптималната дълбочина на копаене е 30 сантиметра.

Под насажденията на малини трябва да се прилагат минерални и органични торове. Изгнилият тор, хумус в комбинация с дървесна пепел и суперфосфат е отлична хранителна подкрепа за бъдещата реколта.

копай легло

Процес стъпка по стъпка

Схема на засаждане на малинови разсад - 80 сантиметра между храстите, 1 метър - разстояние между храстите. Последователността на действията е следната:

 • изкопайте дупки с дълбочина 50 сантиметра, като наблюдавате реда и разстоянието между храстите;
 • под ъгъл от 45 градуса поставете младо растение в дупката;
 • внимателно изправете корените, като не им позволявате да се огъват;
 • покрийте растението с почва и тампон;
 • отрежете разсад, височината на растението трябва да бъде 7 сантиметра;
 • поливайте всеки храст под корена с топла вода;
 • поръсете повърхността с торф или дървени стърготини.

Пингвинските малини растат бързо. В рамките на седмица можете да видите първото увеличение на растежа на растенията.

засаждане на разсад

Нюансите на грижата за малини

Въпреки непретенциозността на сорта, се препоръчва да се спазват датите на засаждане и правилата за грижа за малиновите насаждения. Малиновият пингвин се нуждае от редовно подхранване и разхлабване на почвата.

Поливането

Средно малиновите лехи се поливат веднъж седмично. Редовността на поливането зависи от времето и температурата на въздуха. Почвата трябва да се навлажни до дълбочина 40 сантиметра. Мулчът задържа влагата в почвата по-дълго. Малините не понасят сухите дни.

Системата за капково напояване е удобна и правилна опция за поливане на малинови храсти. Поливането се извършва рано сутрин или късно вечер.

капково напояване

резитбата

Подрязването на растенията се извършва на два етапа - в началото на пролетта и през есента, след последната реколта.

Априлската резитба е санитарна. Необходимо е да се премахнат болните, изсъхнали клони, които не са оцелели през зимата. Процедурата активира метаболитните процеси в растенията, е профилактика срещу болести и спомага за увеличаване на добива на малинови храсти.

През есента всички плодоносни стъбла от ремонтантни малини се нарязват с ножици в корена.Младите здрави едногодишни издънки се оставят за следващия сезон, оптималната височина на растението е 8-10 сантиметра.

подрязване на храст

Горна превръзка

Основният вид подхранване за малинови храсти е корен. В началото на пролетта растенията се нуждаят от калий и фосфор. Поливането с разтвор на амониев нитрат може да се извърши в началото на април.

Следващата горна превръзка се прилага непосредствено преди началото на цъфтежа. Растенията растат пъпки, хранителните вещества трябва да са достатъчни за образуването на яйчници. Поливане - със суперфосфат в съотношение 3 супени лъжици на 10 литра вода. Освен поливане, всеки храст се поръсва с хумус или торф отгоре.

След прибиране на реколтата малините трябва да се поливат с воден разтвор на дървесна пепел: 1 чаша пепел на 10 литра вода.

хранене на малини

жартиера

Сортът за малини Penguin не изисква жартиера. Но много градинари все още организират насажденията с жартиера върху асми. Това прави по-удобно събирането на плодове и по-лесното обслужване на малиновите храсти. Много градинари по този начин отделят младите издънки от плододаващите. Удобно е да се връзват малини, когато се отглеждат за две култури.

Подслон за зимата

Зимата с малко сняг и липсата на подслон за малиновото дърво може да накара плантациите да замръзнат напълно. Малиновите храсти се отрязват напълно и се поръсват с хумус отгоре, покрити със смърчови клонки. Можете да използвате специална покривна тъкан - агрофибър.

Борба с неразположения и насекоми

Стабилният имунитет към много заболявания е генетично включен в сорта ремонтант на малини Penguin. Но при лоши грижи и студено лято растението може да се разболее. Основните неразположения на Пингвините са сиво гниене, рак на корените и антракоза. От вредителите малините най-често се нападат от малиновата стъблова муха и малиновия бръмбар.

Храстите се третират с фунгициди два пъти на сезон - преди цъфтежа и след последната реколта. Бордовата течност е доказано лекарство срещу малинови заболявания. От народните рецепти се препоръчва да засадите копър или пелин до лехи с малини. Тези растения отблъскват вредители със силни миризми.

отглеждане на копър

Възпроизвеждане на култура

Рязането е единственият възможен начин за възпроизвеждане на сорта малина Пингвин. Храстите имат няколко основни издънки. Оптималната дължина на резниците е 15-20 сантиметра, здрави листа се оставят, пожълтели се отстраняват.

На следващо място, тапицерията се поставя в контейнер с вода за един ден, можете да добавите стимулатор на растежа на кореновата система. Тогава растенията се засаждат в саксии, под буркан или в оранжерия.

Когато разсадът придобие сила, ще отглежда нова зеленина - може да се трансплантира на постоянно място.

размножаване чрез резници

Събиране и съхранение на горски плодове

След началото на цъфтежа, след четири седмици, около началото на юни, малините узряват. Става лесно да ги отделите от храста, те придобиват характерен аромат и придобиват наситено червен цвят.

Съберете малини на ръка в плетени кошници. Плодовете трябва да се проветряват. Плодовете се сортират, изгнили и пресушени плодове се отстраняват. Не берете малини веднага след поливането. Плодовете ще сок бързо.

Малините от сорта Пингвин се отличават с добра транспортируемост и висококачествени плодове, плодовете са едри, сочни и еластични едновременно.

Реставрационната малина на Пингвин е уникално разнообразие. Растението има важни предимства: големи плодове, високи добиви и силен имунитет. Сортът е лесен за грижи, не е придирчив към почвата и вече през първата година е в състояние да даде добра реколта на начинаещ градинар.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква