Кога можете да съберете малинови листа за сушене за зимата, срокове и правила и къде да съхранявате

Смята се, че чаят от малиново сладко е много полезен за здравето. Но това не е напълно вярно. Но малиновият чай е наистина здравословен. Кога да събираме пресни листа от малина за сушене за зимата, за да се вари чай на тяхна основа.

Какви са предимствата на малиновите листа

Листата от пресни малини съдържат голямо количество микроелементи, полезни за човешкото здраве.

Предимства на чая от малинови листа:

 • има антипиретичен и патогенен ефект при грип и настинки;
 • действа като противовъзпалително средство;
 • с бронхит и пневмония, улеснява дишането;
 • укрепва имунната система.


Малиновата зеленина е толкова полезна, колкото и плодовете на този храст. Ако сварите чай за настинка, можете бързо да се върнете на краката си и да се отървете от неприятните симптоми.

Кога да събираме листа от малини

За да е полезна напитката, трябва да знаете точно кога можете да съберете малинови листа за чай. Малиновите листа се берат през юли. През септември е нежелателно да ги събирате, през този период храстите започват да се подготвят за зимата и не се препоръчва да ги пипате. Най-добре е да събирате суровини рано сутрин.

Какви листа са подходящи за заготовки

Не всички листа от малина са подходящи за сушене за зимата. Трябва да се режат само здрави и млади. Листата трябва да са наситено зелени, гладки и без повреди. Също така не се препоръчва събирането на стари. Те имат по-ниска концентрация на хранителни вещества.

подрязване на листа

Как да събираме листа от малина

По време на събирането суровините трябва да бъдат внимателно инспектирани. Насекомите често снасят яйца от долната страна. Листата се отрязват внимателно от клона, за да не се повредят.

Прибиране на листа за чай

За да може чаят да бъде максимално полезен за здравето, суровините трябва не само да бъдат правилно събрани и варени, но и изсушени. Има два вида сушене.

сух

За да бъде чай, приготвен от листата на малина, лечебен, те трябва да бъдат правилно изсушени. Суровините се измиват старателно под течаща вода. След това се подреждат върху хартия, така че да изсъхне от вода. След това в тъмна, прохладна стая разстелете сух вестник, подредете ги. Суровините редовно се смесват, за да не изгнива листната маса. Препоръчва се да го изсушите, за да не се излага на пряка слънчева светлина. Сушенето отнема около 4-5 дни.

изсушени листа

Ферментация на листа от малини

Друг метод на сушене след прибиране на пресни суровини е ферментацията. За да направите това, трябва да подготвите листата от май до септември. Пролетната подготовка дава лек и ароматен чай.От есента - по-интензивен и тръпчив. Препоръчва се събиране на листа от малина за чай в зори.

Процес на ферментация:

 • изрежете от клони и изплакнете добре под течаща вода;
 • сложете вестник, така че да изсъхнат, разбърквайте от време на време (трябва да изчакате водата да се изпари и листата да изсъхнат);
 • когато суровините станат меки и сухи, те го усукват в ръцете си, така че да дават сок (или да го усукват през месомелачка);
 • след това поставете суровините в емайлиран тиган или стъклен буркан на няколко слоя;
 • поставете товара отгоре, за да го натиснете, и ги оставете при температура от + 25 ... + 28 градуса.

малина

След 8 часа детайлът се поставя върху лист за печене и се суши.

Условия и правила за съхранение на сухи листа

Изсушените листа имат срок на годност. Като правило се препоръчва да се съхраняват сушени суровини за не повече от две години. Срокът на годност може да се увеличи в зависимост от условията на съхранение. Също така е важно да го съхранявате правилно. Изсушените суровини се съхраняват в стъклени контейнери или платнени торби. Не се препоръчва да се съхранява в найлонови торбички. Започва да гние и да плесне. Контейнерите със суровини трябва да се поставят в тъмни, прохладни помещения, далеч от слънчева светлина.

съхранение на зеленина

Вкусни рецепти за чай от листа от малини

Рецепта с малини, мащерка и мед.

Съставки:

 • 1 ч.л. малини;
 • 1 ч.л. мащерка;
 • 300 мл вряща вода;
 • 2 с.л. л. липов мед.

вкусен чай

Приготвяне на чай:

 1. Доведете водата до кипене.
 2. Изсипете малини и мащерка в чайник, залейте с вряла вода.
 3. Оставете да стръмни за 5-7 минути.
 4. Когато чаят е топъл, добавете мед и разбъркайте.
 5. Пийте топло.

Такъв бульон се вари заедно със френско грозде, риган, шипка.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква