Описание и технология на отглеждане на малини Джоан Джей

Много градинари на лятната си вила отглеждат малини, за да се насладят на узрели плодове през лятото. Има много различни сортове малини, но Джоан Джей е популярна сред летните жители. Преди засаждането трябва да се запознаете с описанието на сорта малина Джоан Джей, както и с особеностите на неговото отглеждане.

Описание и характеристики на сорта Джоан Джей

Преди да засадите сорт малина Джорджия или Джоан Джей на сайта, трябва да се запознаете с описанието на основните характеристики на растението.

Сухоустойчивост, устойчивост на замръзване

Основната отличителна черта на такъв малинов разсад е неговата устойчивост на сухо време. Растението се развива нормално дори при слънчево време и температури над тридесет градуса по Целзий. Джоан Джей обаче издържа слани в пъти по-лоши. При температури под петнадесет градуса студ растенията забавят развитието си и започват да умират. Следователно, преди зимните студове, малиновите храсти ще трябва да бъдат покрити.

Производителност и плододаване

Този сорт принадлежи към вида на ремонтантните растения и затова плодовете се формират както на двугодишни, така и на едногодишни издънки. Поради това добивът на разсад е доста висок. Ако разсадът се отглежда правилно, е възможно да се съберат по пет килограма узрели плодове от всеки храст. Освен това плододаването започва през първата година след засаждането на разсад в градината.

Обхват на плодовете

Много хора, които планират да отглеждат малини в бъдеще, се интересуват как могат да се използват събраните плодове. Най-често те се използват в готвенето за приготвяне на десерти. Домакините използват зрели плодове, за да приготвят плодово сладко за зимата. Подходящи са и за приготвяне на задушени плодове.

Не е необходимо да се готви нищо от узрели малини, тъй като те могат да се консумират сурови.

Джоан Джей

Устойчивост на болести и вредители

Джоан Джей принадлежи към сортовете малина, които са устойчиви на много вредители и болести. Въпреки това, въпреки това, разсадът все още може да се разболее. Началото и развитието на болестта може да бъде предизвикано от високи нива на влажност или чести дъждове. За да се предотврати развитието на неразположения, е необходимо периодично да се плеви площта, където се отглеждат малинови плодове.

Плюсове и минуси на малини

Джоан Джей има редица предимства и недостатъци, с които трябва да се запознаете, преди да засадите на сайта.

Сред предимствата на сорта се разграничават следните:

 • голям размер плодове;
 • ароматна миризма;
 • дълъг период на плододаване, който продължава три месеца;
 • устойчивост на сухо време;
 • високо ниво на производителност;
 • компактност на храстите;
 • лекота на грижа.

Недостатъците на такъв разсад от малини включват:

 • чупливост на клоните с плодове;
 • висока консумация на хранителни вещества от почвата;
 • лоша устойчивост на замръзване.

плодова малина

Нюансите на отглеждане

Има няколко нюанса на отглеждане, с които трябва да се запознаете, преди да започнете да засаждате малини.

Препоръчително време

Първо, трябва да вземете решение за точния срок на засаждане на разсад в градината. Опитните градинари препоръчват да се прави това през пролетта, когато зимният студ приключи. Най-често малиновите храсти се засаждат в средата или края на април.

Ако обаче замръзнат замръзване, работата по засаждането се отлага за първата половина на май.

пресни плодове

Избор на подходящ сайт

Избраната площ за отглеждане на разсад от малини трябва да отговаря на следните характеристики:

 • добра слънчева светлина през деня;
 • надеждна защита срещу силни пориви на вятъра, които могат да счупят клони;
 • вода застоя на площадката;
 • не са отглеждани домати, картофи или ягоди на избраното място преди засаждането на малини.

Подбор и подготовка на посадъчен материал

За засаждане в градината се избират издънки с дължина около двадесет сантиметра. В този случай диаметърът не трябва да бъде по-малък от десет милиметра. Избраните разсад трябва да се подготвят предварително за по-нататъшно засаждане. Корените им се потапят в съд, напълнен с вода за 2-3 дни. Тогава накиснатите корени се третират с средство за укрепване и стимулиране развитието на кореновата система.

храсти с корени

Процес на засаждане

Засаждането на малини се извършва на няколко етапа:

 1. Създаване на яма за кацане. На площадката се изкопава яма с ширина и дълбочина 40 сантиметра.
 2. Добавяне на превръзки. Суперфосфат с хумус и калиеви превръзки се добавя към изкопаната яма за засаждане. Тогава торовете се смесват старателно с почвата.
 3. Засаждането. След като подготвите дупка, разсадът от малини внимателно се засажда в нея.

Съвети за грижа за малини

За да могат малините разсад да дават плодове добре, те ще трябва да бъдат добре обгрижвани.

Поливането

Джоан Джей се счита за сорт, устойчив на засушаване, и затова някои смятат, че трябва да се полива рядко. Въпреки това, без достатъчно влага, развитието на храстите и узряването на плодовете ще е бавно. Затова се препоръчва навлажняване на почвата веднъж седмично. В същото време под всеки разсад се изсипват 8-10 литра вода.

подготвено поливане

резитбата

Подрязването се счита за най-важния фактор при грижата за малиновите храсти. Съкращаването на Джоан Джей трябва да се практикува поне два пъти на сезон. Първата превантивна резитба се извършва през пролетта. През този период се изрязват слаби и замразени издънки. През есента стъблата, които са престанали да дават плод, се нарязват.

Горна превръзка

По време на вегетационния сезон е необходимо да се наторяват малини. Експертите препоръчват добавянето на повече течен тор, тъй като растенията реагират добре на него. Също така за увеличаване на добива се добавя фуражна смес от пилешки тор.

Подготовка за зимуване

Преди настъпването на зимните студове се извършва подрязване, по време на което се отстраняват слаби издънки. След това трябва да покриете разсада, за да ги предпазите от замръзване. За това сухите клони на дърветата и падналите листа се разпространяват по повърхността на почвата.

подслон за зимата

Болест и контрол на вредителите

Не е тайна, че по време на отглеждането си малиновите разсад могат да бъдат атакувани от вредители или да се разболеят.За да защитите храстите, трябва периодично да ги напръсквате с фунгициди. Такива обработки се провеждат вечер, за да няма слънце.

Методи за размножаване

Има няколко начина за отглеждане на малини:

 1. С корени. Този метод се използва през пролетта. Растението се изкопава, след което от кореновата му система се избират най-добрите корени. Покълват се и се засаждат на ново място.
 2. Разделяне на храста. Ако сортът произвежда малко коренови смукатели, той се размножава по този начин. Храста е разделен на две части, всяка от които трябва да се състои от 2-4 млади издънки.
 3. Резници. За засаждане се вземат издънки, които остават след подрязването. Покълват се и се засаждат в земята.

малинови резници

Правила за прибиране и съхранение

Брането на малини се практикува от края на юли до първата половина на октомври. Събраните плодове трябва да се съхраняват на хладно място, където температурата не надвишава 5-10 градуса по Целзий. При по-високи температури те бързо ще се влошат.

Описание и технология на отглеждане на малини Джоан Джей

заключение

Джоан Джей се счита за популярен сорт малини. Преди да засадите такива разсад, трябва да разберете техните отличителни характеристики и характеристики на отглеждане.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква