Как правилно да отглеждаме малини от семена за разсад у дома

Ако на сайта се появи малинов храст, който дава плодове с големи плодове, вкусни, сладки, тогава искате да разширите културната плантация с този сорт. Не винаги е възможно да получите потомство от желания храст. Ето защо, трябва да знаете как да отглеждате малини от семена за разсад у дома. Засаждането на ягодова култура със семена е трудоемък, но интересен процес.

Отглеждане на малини от семена: предимства и недостатъци

За опитни градинари отглеждането на малини у дома е лесно. Те избират повече вегетативни методи за размножаване. Но методът на семената също не може да се отхвърли. Той има много предимства:

 1. Няма нужда да се забърквате с резници, издънки. Трудно е да се намери силно потомство в някои сортове, които биха станали основа за отглеждане на малини.
 2. Интересно е да се занимавате с развъждане. Всъщност по-често от семената се получава друго растение, което не е подобно на майката.
 3. Материалните и времевите разходи ще бъдат по-малко, ако сами съберете семена от плодове.

Недостатъкът на този метод е, че резултатът е напълно противоположен на целта на отглеждане. А малиновите разсад, получени от семена, изискват агротехнически умения и внимателни грижи. Необходимостта от създаване на условия за покълването на семената е поразителна.

Най-добрите сортове за покълване

Преди да започнете работа, ще трябва да сте сигурни дали е възможно да отглеждате малини от зрънце. Този вариант за размножаване не е подходящ за всеки сорт. Сред най-добрите сортове могат да бъдат препоръчани за:

 • Средна лента, южни райони хибриди Полка, Херкулес, Краса Росии;
 • Сибир и Урал - Брянско дърво, Червена рубина;
 • Централни райони - Жълт гигант, Оранжево чудо.

Тези хибриди могат да се отглеждат от семена, тъй като семето лесно се отделя от пулпата. Всички сортове се вкореняват добре в климата, където са зонирани. А малините се чувстват комфортно, когато се култивират у дома от семена.

Малини кълнове

Как се берат семена от малини

За да изберете семе за засаждане от плодовете на вашата градина, трябва да подходите компетентно към процеса. Изискванията към материала са такива, че се добиват от напълно узрели плодове. Не можете да вземете гнили, повредени копия.

Бери се претрива през сито или се прецежда през тензух. В тортата остават семена, които се отделят от част от пулпата. За целта поставете масата в чаша, напълнете я с вода. Ден по-късно, когато зърната набъбнат, водата се източва. Трябва да съберете онези семена, които са паднали на дъното на контейнера.

Друг начин за извличане на малинови семена е сушенето на тортата. Парчетата се подреждат върху тъканта на тънък слой. Изпратете тавата в светла стая с добра циркулация на въздуха. След изсушаване семената лесно се отделят от изсушената пулпа. Преди да ги засадите, е необходимо да отхвърлите нискокачествен материал.

Малини семена

Време на сеитба на семена

Датите на сеитба са важни за засаждане на малини със семена. В края на краищата не се препоръчва да съхранявате семена за дълго време. Покълването на семената ще бъде успешно през цялата година. Необходимо е да се определи кога да се извърши необходимата процедура, през пролетта или есента.

Пролетна сеитба

Малиновите семена обикновено се берат през лятото, когато зрънцето е узряло. Трябва да ги пазим до пролетта. А готовността на семената ще бъде висока, когато за тях се създаде оптималната температура на въздуха и влажността.

Можете да поставите зърната във влажен мъх, памучна вата, като внимавате семената да не изсъхнат. Мухълът трябва да бъде елиминиран. Ето защо е необходимо да поставите контейнер с посадъчен материал в хладилник или изба, където температурата ще бъде в рамките на 2 градуса по Целзий. Прекалено високата влажност ще доведе до гниене на малини.

Отглеждане на малини

През февруари или март започва покълването на семената, засяването им за разсад.

Есенна сеитба

Опитните градинари смятат, че есента е по-подходяща за сеитба на ягодоплодни култури. Можете веднага да поставите семената в земята, а след това кълновете не е необходимо да се прехвърлят в друга област. Адаптирането на растителните разсад е по-бързо и по-успешно.

Единственото нещо е, че при засаждането трябва да използвате голямо количество семена. Някои от тях не се появяват или се изяждат от вредители. Необходимо е да се организира сеитбата навреме, така че кълновете да не замръзнат.

Какво е необходимо за засаждане

Засаждането на малинови семена изисква подготовка за процедурата. На първо място се избират контейнери. Разсадът се развива добре в отделни чаши или контейнери с вдлъбнатини. Тъй като кореновата система на градинско растение лежи на повърхността, плитък контейнер, но широк в диаметър, ще свърши работа. Също така се препоръчва да се сеят в торфени таблетки.

Червена малина

Бери разсад трябва да се развива в удобна среда. Затова се приготвя питателна почвена смес, умерено осветен перваз. Разсадът ще се развие най-добре на западните и източните первази.

Ако те са засадени веднага в градината през есента, тогава е необходимо да подготвите градинското легло, като го предпазвате от пряка слънчева светлина. Подреждат го там, където има плодородна земя, а подземните води са на дълбочина 1,5 метра от повърхността.

Подготовка за кацане

За да засадите малини със семена, трябва:

 1. Напълнете торфена чаша или саксия с хранителна смес от градинска почва, торф, взети в равни количества. Пясъкът се взема по-малко от 2 пъти.
 2. Почвата се пролива 2 седмици преди засаждането с вряла вода или разтвор на калиев перманганат.
 3. Семената се покълват, като ги увиете в слоеве мокра тоалетна хартия и ги поставите на топло място.
 4. При засаждането веднага в градината се изкопава парцел, прилагат се органични и минерални торове.
 5. Семената не трябва да са силно навлажнени, в противен случай няма да покълнат добре.

За да поникне малиновото семе, то трябва да има много влага и хранене.

Очила с торф

Технология и схеми за сеитба

Отглеждането на малини от семена е успешно, ако сайтът за културата е избран правилно. Тя трябва да бъде умерено осветена с малко сянка през деня.

Готовият разсад трябва да има здрава коренова система, не по-къса от 10 сантиметра. Ако дължината му е повече от 20 сантиметра, тогава той се отрязва преди засаждането.

Отглеждането на такива разсад изисква спазване на определени правила:

 1. Необходимо е да посяете покълнали семена директно в земята, поставяйки ги в дупките на разстояние 0,5 метра.
 2. По-добре е да поставите 2-3 гнезда в гнездото, като се има предвид ниската им кълняемост.
 3. Кацанията са покрити с фолио.
 4. През зимата изхвърлете сняг върху площадката.Така посадъчният материал ще оцелее добре ниските температури.

Първите издънки се появяват в края на пролетта.

Засяване на семена

Покълване на кълнове

Първите издънки в градината или в контейнера изискват внимателна поддръжка. Включва:

 • редовно поливане;
 • Оплождане;
 • разхлабване на почвата;
 • плевене.

Необходимо е да се полива разсадът, когато почвата е суха отгоре. Младите насаждения могат да бъдат мулчирани на градинското легло. За мулчиране се използват оборски тор, хумус, компост. Ако част от растенията умре през есента, тогава те се заменят с млади издънки. Саксия с малинови кълнове по време на пролетната сеитба може да се съхранява в оранжерия чрез пресаждане на разсад на постоянно място през есента.

Съвети за грижи и отглеждане

Когато съмненията дали е възможно отглеждането на малини от семена изчезват, процедурата за засаждане е овладяна, тогава остава да се грижим за разсада.

Поправете малина

Важно е да оформите правилно храстите на градинското растение. През 3-4-тата година от живота малиновата плантация оставя до 10-12 годишни издънки, като изрязва останалите. Изтъняване насаждения през юни, преди цъфтежа. Важно е да се поддържат силни коренови смукатели, като се опитвате да поддържате разстоянието между храстите 15-20 сантиметра.

Ремонтираната малина ще даде плод два пъти. Струва си да увеличите добива си, като отрежете едногодишните издънки през пролетта.

Малинните издънки са най-добре обвързани с колове или тел, опънати по редовете.

Плодовете на храстите ще бъдат по-големи, ако плантацията се напоява своевременно и се подхранва с минерални и органични торове. Всяка година през пролетта се добавя амониев нитрат. 10 дни преди узряване малините се поливат с каша, разредена с вода.

След засаждането със семена малините ще започнат да дават плодове през 3-4-тата година.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква