Когато малините узряват в различни региони, времето за събиране на дома и гората

С идването на пролетта, началото на лятото, всички с нетърпение очакват зреенето на малини. Това е не само вкусно зрънце, но и много здравословно, за което знаят дори децата, които често задават въпроса: кога ще узреят малини? Цъфтежът и узряването му зависи от сорта и района на растеж.

Дати на зреене на плодове

Малината е широколистен храст, който може да расте в дивата природа по горските ръбове, на поляните, по крайбрежието, а също така се отглежда в градини и ферми. Някои сортове малинов полидрил са известни от 16 век.

Той е разделен на няколко вида:

 • традиционен, размножава се бързо, дава плод веднъж на сезон;
 • ремонтант, размножава се бавно, дава плод 2 пъти на сезон;
 • едроплодните плодове са особено големи по размер;
 • стандартни, храсти с разклонени издънки, подобни на малки дървета.
 • гора, расте в близост до реки и в гори, плодовете са малки, но много ароматни.

Всеки вид има свои сортове, които имат различни периоди на зреене на малини. В Русия горските малини узряват, когато температурата достигне повече от 23 градуса, започвайки от края на юни или средата на юли, в зависимост от климатичната зона.

Малина кошница

Когато малини започнат да узряват (маса)

Вегетационният сезон за малини започва през април, но в зависимост от климатичните условия и района на отглеждане периодът на зреене на същите сортове може да бъде отложен с 5-15 дни.

Сортовете се класифицират според времето на основните и междинните:

 1. Основни: ранен, среден, късен.
 2. Междинно: средно ранно, средно късно.
Класификация на сортоветеПериод
раноОт 2-ра половина на юни до края на месеца
Mid-раноОт 3-та декада на юни - 1-во десетилетие на юли
Средно аритметичноОт началото до края на юли
Mid-късноОт 3-тото десетилетие на юли до второто десетилетие на август
КъсенОт средата на август до първата половина на септември

Малина плодове

Беритбата трае 1-1,5 месеца, след което двугодишните издънки изсъхват или се отрязват.

Кога можете да вземете горски плодове от ранни сортове?

Вегетационният сезон на малини започва от април до средата на май, цъфтежът продължава 1,5-2 седмици, края на май - началото на юни, след което се образуват полихроми, които узряват в средата на юни - 1 десетилетие на юли. Беритбата продължава около 1-1,5 месеца, до края на юли. Най-популярните сортове ранна малина: Solnyshko, Cumberland, Scarlet Sails.

Средно узряване

При сортовете малина със среден период периодът на зреене започва от първите дни на май до средата на юни, първите цветя се появяват през 2-3-тото десетилетие на юни.

Зрели плодове

Първата реколта от плодове става през 1-вото десетилетие на юли:

 • Средно рано: Новини на Кузьмин, Изобилие, Успех, Балсам, Уголек, Гусар, Гордост на Русия, Арбат, Жълта Сластена.
 • Среден термин: Бригантин, Латъм, Модест.
 • Средно късно: Таруса, Пересвет.

Началото на беритбата на плодове от къснозреещи култури

Вегетацията в късните сортове малини започва в края на юни - средата на юли, цветът се появява през 3-тото десетилетие на юли - второто десетилетие на август. Реколтата започва от началото на август до септември. Късните сортове включват: Sputnitsa, Arabesque, малина нарязана.

В какви месеци се добиват от ремонтантни сортове

Ремонтантните малини имат специални периоди на зреене, които могат да дават плод два пъти на сезон. Класифицира се и по времева графика, като се започне от първото плододаване, второто идва след подрязването, образуването на млади издънки и цъфтежа след 1-2 месеца и може да продължи до първата слана.

Малина реколта

В северните райони второто плододаване често не се случва поради рязка промяна на метеорологичните условия:

 • Рано: Ярославна, Утринна роса, Пингвин.
 • Средно ранно: Люляк мъгъл, Жълт гигант, Златни куполи.
 • Среден: Херкулес.
 • Средно късно: Диамант, Оранжево чудо, Златна есен, Брянско чудо.
 • Късно: Калашник, Кайсия.

Когато горските малини узряват в Русия

Летните жители и пътешествениците, които изследват горите, се притесняват от въпросите: кога можете да вземете малини в гората, през кой месец малина ще узрее в гората? Реколтата на узрели горски малини се случва в средата на юли и до края на август, понякога през септември, можете да намерите гъсталаците му с узрели плодове в южната част на страната.

Горските малини имат двугодишен жизнен цикъл, през първата година растат млади издънки от зелен цвят с голям брой остри бодли, отгоре светлозелени листа, бяло-зелени отдолу, леко опушени. На дървесни издънки от втората година от живота цветята се оформят от края на юни до края на юли, в зависимост от региона.

Горска малина

На територията на Русия обикновената червена малина е широко разпространена в горската и лесостепната зона, по ръбовете на горите, блатата, на ръба на реките.

Как да вземете малини от храстите правилно?

За да съберете правилно малини и да не набръчкате по време на транспортиране, трябва да спазвате правилата:

 1. Контейнерът и ръцете се измиват старателно преди събирането. Малините са много деликатни, бързо се набръчкват и изтичат, така че не се препоръчва да ги миете. За да се избегне замърсяване на излишната мръсотия, бактериите, ръцете и контейнерът трябва да бъдат чисти.
 2. Времето за прибиране на малини зависи от сорта, обикновено след цъфтежа минават 1,5-2 седмици, когато дървото на полиглот узрява. Прибирането на реколтата е най-добре при сухо време, сутрин след изсъхване на росата или вечер, тогава плодовото месо ще се отцеди по-малко. След първата реколта малините се берат на всеки 2-3 дни.
 3. Контейнерът трябва да е плитък, тогава малини, изложени в него, ще лежат на 2-3 слоя и ще се задавят по-малко под собственото си тегло. Контейнерът е вързан към кръста или поставен на земята, така че две ръце да са свободни. С едната ръка държат клонче на малинов храст, с другата внимателно отстраняват плодовете. Зрелият може лесно да се премахне, оставяйки бял съд на храсталака.

Бране на малини

Ако мястото на обработка на малини е далеч или отива за продажба, тогава той може да бъде нарязан със стрък, но този метод е по-трудоемък. Особено, ако е събрана за преработка, ще трябва да отделите време за премахване на дръжката с бял съд.

Аксесоари за бърза беритба

За промишленото събиране на малина мултифлора се използват специални комбайни, които работят на принципа на разклащане на храстите, благодарение на въртящи се механизми, върху които са прикрепени тънки пръти. Машина от двете страни на ред малинови храсти смачква плодовете на конвейер.За такива комбайни храстите се засаждат на разстояние 2-2,5 м и се закрепват към хоризонтални решетки. За да работите, се нуждаете от 3 души, 2 асемблера и 1 водач.

По този начин спестявате време за събиране и разходи за труд. Единственият недостатък на комбайните за събиране на малини е тяхната висока цена.

Малина комбайн

Популярни модели за бране на малини:

 • Oxbo 9120;
 • Korvan;
 • Наталка;
 • Джоана.

За събиране на горски плодове в обикновени градински парцели се използват самостоятелно изработени устройства или комбинации за ръчно събиране на реколтата като рейка с кутия. Обработката на храстите с ръчен комбайн става поради хващане на храстите с гребло, а леки треперещи движения чукат плодовете в специална кутия.

Датите на зреене на малини в Русия могат да варират, особено в средната лента и в северните райони поради рязка промяна на метеорологичните условия. Важно е да изберете правилния сорт и качествен разсад за региона, за да получите реколта в големи количества и навреме.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква