Описание на руската порода черни брадати пилета Галан и правилата за поддръжка

Руската черна брада порода пилета Галан се счита за много популярна. Тези птици се отличават с оригиналния си вид и могат да се превърнат в истинска украса на двора. Перата са неизискващи да се грижат и лесно понасят ниски температури. Те се характеризират с добра производителност. За да успеете да отгледате тези пилета, струва си да им осигурите оптимални условия за живот.

Развъждане

Точният произход на тези пилета не е известен. Има няколко предположения относно развъждането на птици. Родното място на кокошките е Русия. Продължават спорове относно породите, от които са получени пилетата Галан.

Някои учени твърдят, че слоевете са били развъждани от породите Wyandotte и Krevker. Други считат пилетата Wyandot и Orlovskaya за генетични предци.

Характеристики и описание на пилета Галан

Преди да отглеждате птици от тази порода, трябва да се запознаете с основните му характеристики.

Външен вид и физика

Пилетата от породата Галан са с големи размери и имат мощно тяло. Те се характеризират с повдигната фигура и здрави кости. Пилетата имат голяма, заоблена глава и червено лице. Тя е украсена с пищна брада.

Клюнът е дебел и извит. Има черен или тъмносив нюанс. Черупката е розовата. Очите са големи и червено-кафяви на цвят. Лобовете са малки. Те имат червен нюанс.

пилета галан

Пилетата се отличават с широко правоъгълно тяло. Те се характеризират със заоблен, повдигнат гръден кош. Гърбът се стеснява леко към опашката, а слабините са покрити с буйни пера. Опашката е пухкава. Крилата са широки и къси. Те са плътно прикрепени към тялото. Птиците се характеризират с буйни пера, които са плътни.

Природата на птиците

Тези птици се отличават със спокоен и уравновесен характер. Пилетата се считат за малко бавни. Те не са много активни. Птиците се разбират добре с други обитатели на двора. Галантите се чувстват еднакво добре в закрити помещения и при свободни условия.

Инкубационен инстинкт

Добре развит майчин инстинкт е характерен за птиците. Затова е допустимо да ги развъждате чрез излюпване. Трябва да се има предвид, че всяко пето пиле има отслабен инстинкт.

Ето защо се препоръчва да бъдете внимателни към избора на кокошки носачки.

черен петел

Продуктивни качества

Това е универсална порода, която принадлежи към месо-месната посока и има изразени декоративни характеристики. Такива птици се отличават с добра производителност. Възрастните петели тежат 3-4 килограма, пилетата - 3-3,5.

Птиците се характеризират с големи, месести трупове, които съдържат малко мазнини. Месото им се отличава с отлични вкусови характеристики и висока хранителна стойност.

Динамика на растежа и наддаване на тегло

Птиците са полово зрели на 5 месеца. От този момент те натрупват активно телесно тегло. Тогава теглото остава стабилно. Той може леко да се колебае в зависимост от сезонните фактори. След 6 месеца е допустимо пускането на петел на клане. Замяната на пилета е планирана за 4 години. Именно през този период производството на яйца намалява.

голям индивид

Показатели за производство на яйца

Пилетата започват да снасят яйца на 4-5 месеца. Кокошки носачки са способни да произвеждат 200 яйца през годината. Те са с големи размери и тежат 70 грама. Яйцата са покрити с кремообразна черупка отгоре. Трябва да се има предвид, че при липса на хранене параметрите на производството на яйца рязко падат до 100 яйца годишно.

Предимства и недостатъци

Предимствата на птиците включват следното:

 • устойчивост на замръзване;
 • лекота на грижа;
 • добра производителност;
 • привлекателен външен вид.

В същото време птиците имат и определени недостатъци:

 • рядкостта на породата;
 • дълго оперение на пилета.

останете в кокошарника

Характеристики на поддръжката и грижите

За да могат птиците да се развиват нормално и да носят много яйца, трябва да им се осигурят качествени грижи.

Птицеферма, разходка или клетки

Тези пилета могат да живеят при всякакви условия. В същото време опитни птицевъди не съветват да ги държат в клетки. Тази опция се използва само в големи птицеферми, тъй като улеснява грижата за птиците.

В частните стопанства е по-добре да държите птиците в курник или да им осигурите пешеходно съдържание. Благодарение на това птиците ще могат самостоятелно да допълнят диетата си с хранителни добавки - зелени, насекоми.

птицеферма

Пешеходна зона

Допустимо е пускането на птици за свободно разстояние. Тези птици не знаят как да летят, не отиват далеч от дома си. Единственото изискване за разхождащ се двор е наличието на зеленина върху него.

Пилетата имат плътни пера. Поради това им е позволено да се пускат навън през зимата. Това може да стане при леки студове.

Влажност и вентилация

Пилетата от тази порода трудно могат да понасят влагата. Параметрите на влажност в кокошарника не трябва да надвишават 60-70%. За да регулирате този индикатор, струва си да осигурите цялостна вентилационна система.

Ако влажността в коопера се повиши много, трябва да използвате торфни постелки. Той помага да се абсорбира излишната влага. През останалото време е позволено да слагате сено или слама на пода.

вентилационна инсталация

Подреждане на кокошарник

Кокошникът трябва да има вани за пепел и пясък. Те помагат на пилетата да се справят с паразитите. Костурите трябва да бъдат направени ниски - не повече от 60-70 сантиметра. Най-добре е да ги оборудвате със стълба. Гнездата трябва да са с размери 30-40 сантиметра. 1 гнездо е достатъчно за 3 пилета.

сънна

Пилета от тази порода се топят всяка година. Това се случва през есента - в момента на значително намаляване на дневната светлина. След възстановяване производството на яйца се увеличава.

По време на разтопяването пилетата трябва да бъдат осигурени с подходящо хранене.

породи навеси

Пилешка диета

Пилетата Galan са непретенциозни. Въпреки това, за да поддържат добри резултати, те трябва да бъдат осигурени с адекватно хранене.

Възрастни

По време на периода на подготовка на пилета за снасяне на яйца трябва да им се дава много калций. Намира се в яйчени черупки, креда, извара. Също така е допустимо да се дава на птиците серум и миди.

Когато процесът на снасяне на яйца се нормализира, птиците трябва да преминат към редовна диета. Той трябва да включва следните компоненти:

 • 40 грама царевица;
 • 20 грама пшеница;
 • 30 грама ечемик;
 • 30 грама овес;
 • 100 грама зеленчуци;
 • 30-40 грама каша.

Също така птиците се нуждаят от допълнителни добавки. Диетата им трябва да съдържа трици, мая, креда. Освен това на птиците се дава месо и костно брашно и сол.

хранене на пиле

Мацки

На възраст от 1-2 седмици на пилетата трябва да се дават варени яйца, смес от варено и сурово просо и стартерни фуражи. Също така пилетата се нуждаят от зеленчуци, извара, кисело мляко.

На 3-4 седмици в храната на птиците се въвеждат смачкани зърна, цвекло и зеленина. Препоръчва се яйцата да се заменят с извара. Също така си струва да добавите креда към диетата. От 5 седмици пилетата се прехвърлят в комбиниран фураж за угояване.

малки пилета

Развъждане на тънкостите

Много фермери се интересуват от развъждане на птици от тази порода. За да успеете в това, си струва да следвате определени препоръки.

Кога и как

Пилетата от тази порода се характеризират с подчертан майчин инстинкт. Те излюпват яйца и се грижат добре за пиленцата. Важно е да изберете правилните кокошки.

Пилетата се раждат на 21-ия ден. Обикновено горната част на тялото е покрита с тъмно долу, а коремът има пясъчен нюанс. Пилетата се развиват бързо, докато перата се появяват бавно. Затова е желателно метлата да се появи през пролетта. Благодарение на това той ще има време да пламне до зимата.

пиле с петел

бракувани

След 4-5 месеца си струва да отхвърлите птиците, които не отговарят на стандартите за порода. Те включват пилета с пера на лапите си, леки пера по тялото или брадата. За разплод не се препоръчва оставянето на пилета без брада.

Грижи за младите растежи

След излюпването пилетата се поставят в брудер. Те се нуждаят от температура от + 33-35 градуса. В рамките на 2 месеца този показател постепенно се намалява до +25. Използвайте инфрачервена лампа, за да загреете бродера.

Пилетата се нуждаят от 24/7 осветление за първите 3 дни. Тогава дневната светлина постепенно се намалява до 14-16 часа.

На 2 месеца пилетата могат да бъдат прехвърлени на възрастни птици.

по-младо поколение

Болести и методи за справяне с тях

Тези птици се отличават със силен имунитет. Те не са склонни към болести. За да избегнете проблеми, се препоръчва да се ваксинирате навреме, поддържайте къщата чиста и осигурете на птиците пълноценна диета.

Порода аналози

Пилетата Юрлов се считат за аналог на породата Галан. Те принадлежат към месо-месната посока и се отличават с отлична издръжливост. В същото време юрловските са способни да достигнат тегло 5 килограма, но имат по-ниска производителност на яйца. Не надвишава 170 яйца годишно.

Пилетата Galan се считат за популярни. Предимствата им включват отлични декоративни свойства и добра производителност. За да постигнат отлични резултати при отглеждането на птици, трябва да им се осигурят качествени грижи.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква