Как можете да определите пола и възрастта на заека, когато купувате, методи и таблица

Зайците се отглеждат като домашни любимци или за получаване на диетично месо и кожи. При закупуване на гризач дори опитен зоолог не може да определи точната му възраст. Определянето на този параметър е необходимо, за да се гарантира правилно по-нататъшния живот на домашния любимец. Как се определя възрастта на заека, на какви характеристики обръщат внимание? Има редица признаци, които ще обсъдим по-долу.

Как да определим възрастта на заек?

Малко вероятно е да бъде възможно да се определи точната възраст на пухкавото животно с вероятност от 100%. Но по външни признаци е възможно да разберете на колко години е заекът.

Инспекцията на животното се извършва по следния начин:

  1. Палпация на ребрата. Ако при палпация се отбележи, че костите на ребрата са достатъчно меки, това показва, че индивидът все още не е отсъствал шест месеца.
  2. Цвят на зъбите. При младите животни те са равномерни и бели. Визуално жълтият цвят става забележим след година на домашния любимец. Колкото по-възрастен става индивидът, толкова повече петна се появяват по зъбите. Това се дължи на факта, че животното яде твърди храни, които постепенно смилат емайла.
  3. Дължината на ноктите. Преди пубертета заешките нокти са меки и показват кръвоносни съдове. До шест месеца те придобиват матов нюанс и се втвърдяват. Животновъдите отрязват ноктите си, за да скрият възрастта на животното. Но това се вижда ясно при визуална проверка, така че трябва да внимавате при покупката.
  4. Състояние на клепачите. При бебетата те са доста малки, с еднакъв цвят. При възрастни клепачите са подути и висят над окото.
  5. Външният вид на палтото. Бебетата нямат коса след раждането. Появява се след първата седмица от живота на домашния любимец, под формата на леко оръдие. Заекът е напълно покрит с косми на възраст от две седмици. След месец започва разтопяването, което продължава до 2 месеца. Тогава разтопката се повтаря, в декоративното животно се появява гъста, красива козина.

заешки зъби

Можете да разберете точно на колко години е пухкав гризач, само ако е закупен с документи. Те посочват датата на раждане на животното.

Възможно е само да се определи възрастта на дадено лице по външен вид.

На каква възраст може да се определи полът?

След раждането зайците са с майка си за 30-35 дни. През този период е невъзможно дори специалист да разбере пола на бебетата. Развъдчикът или техникът по животновъдството определя пола на заека, когато е на два месеца. На тази възраст те са разделени от майка си и един от друг. Това е необходимо, така че свързаните индивиди да не започнат да се чифтосват помежду си. Такива взаимоотношения водят до дефектно потомство.

Важно е да се определи пола на зайците на възраст от два месеца, тъй като през този период те започват към пубертета. Резултатът от потомството ще бъде засегнат не само от инбридинг, но и от не напълно оформени гениталии. Такова чифтосване може да доведе до изчезване на целия вид.

голям заек

Методи за определяне на пола

Когато заекът е на шест месеца, дори неопитен развъдчик ще може да идентифицира женската или мъжката. За това се извършва визуална проверка според първични и вторични признаци.

Основните признаци са гениталиите на животното. Репродуктивната система на женския и мъжкия пол е различна. При жените гениталиите приличат на бримка и малка увула. Гениталиите са разположени близо до аналния проход. При зайците те са светло розови на цвят. При възрастните гениталиите са с тъмно розов цвят.

Репродуктивните органи на мъжете навън наподобяват цилиндър с отвор, разположен по-далеч от ануса. При младите животни пенисът е светъл на цвят, при възрастния мъж е по-розов и подут. Тестисите са характерна черта на възрастния мъж. Те са добре усещани и видими, приличат на две малки топки.

Вторичните характеристики включват: животински косми, млечни жлези, пропорции на тялото и формата на черепа. Пубертетът се определя и от поведението на заека. Мъжките маркират територията с урина, което излъчва характерна миризма, която не е характерна за женските. Те отбелязват пространството на мъжки с миризмата си. Те се търкат в клетката, хранилката, опитвайки се да оставят напомняне за себе си.

малък заек

Женските имат различно поведение: копаят нови дупки, оборудват дома си, подобряват условията на живот в него. Те могат да се скрият на усамотени места. Зайците се отличават с по-балансиран характер, спокойно поведение.

Човешка епоха: табл

Естествената продължителност на живота на пухкавите гризачи е 6-8 години. Някои хора са в състояние да живеят до 10-годишна възраст. По човешки стандарти един осемгодишен се счита за дълготраен. Тази възраст се равнява на почти 70-годишна възраст. По-подробно в таблицата е дадено съотношението на възрастта на зайците според човешките стандарти:

Заешка възрастЧовешка възраст
Две седмици2 години
3 седмициЧетири години
4 седмици6 години
2 месеца8 години
3 месеца10 години
4 месецана 12 години
5 месеца14 годишен
6 месеца16 години
Една година21 години
2 години27 години
3 години33 години
Четири години39 години
5 години45 години
6 години51 години
7 години57 години
8 години63 години

Правилното определяне на възрастта на домашния любимец ще помогне да се намери здрав заек. Гризачите носят само положителни емоции, не са агресивни, бързо свикват с новия собственик. Правилната грижа и внимание при запазване на пухкаво животно ще удължи живота му.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква