Как правилно да отглеждате килантро в оранжерия

Пикантна билка, отглеждана за зеленина, се нарича килантро. Ако растението е засадено с цел получаване на семена, то ще се нарича кориандър. Cilantro се чувства отлично в оранжерията, на градинското легло и на перваза на прозореца. В оранжериите подправката може да се отглежда отделно или като междинно растение, засаждайки в пътеките на други култури. Отглеждането на цилантро в оранжерия е възможно с организирането на компетентна отоплителна система, допълнително осветление и напоителна система. Препоръчително е да използвате стелажи, върху които са инсталирани контейнери или саксии.

Киранто е зелена маса, кориандърът е плод на същото растение.

зелена маса

Ползи за парник

Отглеждането на цилантро (кориандър) в оранжерия има много предимства:

 • цилантро може да се добива дори през зимата, ако са монтирани нагреватели;
 • под прикритие зеленината е защитена от нахлуването на смоли и други вредители;
 • съкратен вегетационен период, от момента на засяване на семената до отрязване на пресни билки, минават две седмици;
 • възможността за отглеждане с други зеленчукови култури;
 • поддържане на необходимото ниво на влажност на почвата и въздуха;
 • възможността за отглеждане на зеленина или плодове.

пикантна билка

Селекция на семената

Най-популярните днес сортове цилантро за отглеждане в оранжерия са:

 • Хибридна Карибе. Ароматната, едногодишна новост се отличава с късна стрелба, устойчивост на спад на температурата.
 • Амбър. Ароматно растение. При систематично умерено поливане се получава ускорено образуване на широколистна маса, която е подходяща за употреба за дълъг период поради късното образуване на дръжки и семена. Листата са показани на височина десет сантиметра.
 • Borodinsky. Вегетационният период е среден, листът е нежен, има отличен вкус и аромат.
 • Стимул. Средно късен сорт с компактна розетка до 30 см височина. Тъмнозелените лъскави листа образуват маса върху едно растение за 40 g.
 • Венера. Сортът е ранен, зелените са подходящи за употреба месец след появата на леторастите. Той се отличава с повдигната розетка с уникална миризма и приятен вкус.
 • Алексеевски 190. Не е склонен към заливане и настаняване, устойчив на замръзване, рядко атакуван от вредители.

сортове килантро

Нарастващ

Cilantro, засята директно в оранжерийната почва, покълва успешно при температури не по-високи от + 20 ºC. Засяването на редове е за предпочитане, ако културата се отглежда самостоятелно. Когато се засява на други зеленчуци, семената се разпръскват на празно място, без да се задълбочават. Почвата трябва да бъде разхлабена, навлажнена и леко поръсена със суха земя. Този метод значително ускорява покълването и скъсява вегетационния сезон. С появата на издънки растенията се изтъняват, с отхвърляне на слаби разсад, на разстояние 6–8 cm.Сеитбата на семена се извършва през цялата година.

Изолираните конструкции се оставят да отглеждат цилантро през зимата - през януари и февруари. В горещите летни дни растежът на цилантро спира, вкусът става безразличен, съществува риск от изпускане на цветни стъбла.

Разрязването на листната маса започва с растеж 15-20 см, преди изхвърлянето на дръжките, което допринася за сгъстяването на зеленината и влошаването на вкуса. Препоръчва се нарязване на кориандър с остър нож сутрин. След това почвата се разхлабва и наторява за последващо прекосяване на зеленина.

разхлабва и опложда

Подготовка на почвата

Отглеждането на килантро в оранжерия включва смесване на горния слой на почвата с пясък и торф и дезинфекция с разтвор на меден сулфат. Тогава се въвежда хумус. Киселинната почва трябва да се избягва. Високите добиви се постигат с годишна смяна на почвата в оранжерията.

горен слой

Засаждане на разсад

Разсадът на Cilantro в оранжерията се засажда на разстояние 8–12 см с разстояние между редиците 30 см. Този модел на засаждане опростява поддръжката и осигурява на храстите достатъчно място за ефективно развитие.

между редовете

Температурен режим

За успешното покълване в оранжерията се осигуряват семена от цилантро с умерена температура: 18–20 ° С. С появата на разсад температурният режим може да се увеличи.

Температури над +30 ° С значително ще намалят добива и качеството на зеленината.

умерена температура

Поливането

Оптималната влажност за отглеждане на цилантро в индустриална оранжерия се поддържа чрез инсталиране на автоматична система за капково напояване. Частните търговци използват поливни кутии с широк спрей.

Храстите трябва да се поливат обилно два пъти седмично с топла вода. Интензитетът на поливане трябва да се увеличи в периода на формиране на стъблото и растежа на листата. Мулчирането на почвата със слама, дървени стърготини и ядки ще ви позволи да поливате растенията по-рядко. Мулчирането инхибира изпаряването на влагата от почвата, спестява подправки от плевели и затопля кореновата система в хладни дни.

промишлена употреба

Торове

Пикантните билки обичат насипни, щедро наторени почви. Полага се горната превръзка, докато се копаят хребетите. Предпочитат се минерални торове, съдържащи суперфосфат и калий или изгнил тор, дървесна пепел. Препоръчително е да наторите почвата след изрязване на зелената маса, в същото време поливане, разхлабване на почвата и премахване на плевели. Показана е годишната промяна на горния слой на почвата към нова почвена смес.

внесени по време на

Болести и вредители

Най-често срещаното гъбично заболяване на цилантро (кориандър) е рамулариазата. Тя може да се прояви под формата на кафяви петна по време на вегетационния период, като засегне всички органи на растението и доведе до неговата смърт. Заболяването се причинява от чести дъждове и обилна роса. Превантивните мерки включват обличане на семената и избавяне от растителните остатъци.

Понякога културата е засегната от брашнеста мана. За да предотвратите това да се случи, трябва да спазвате правилата на сеитбообращението, да копаете почвата на достатъчна дълбочина и да унищожите растителните остатъци през есента.

разпознава се рамулариаза

Сред вредителите трябва да се отбележат зимната лъжичка, жица, райета и чадъри, и кориандър-седец, причинявайки щети до 80%.

Реколта килантро

Cilantro е подправка, активно използвана в готвенето като подправка за първите ястия и сосове. Добре върви с месото и рибата.

използва се в готвенето

Търговската височина на зелената маса е 10–20 см. По-късното рязане е изпълнено с началото на цъфтежа и срастването на листата. Можете да определите времето за прибиране на реколтата по наситения зелен цвят на зеленината. Cilantro, нарязан рано сутрин, се измива с течаща вода, сухи стъбла, листа, отломки, насекоми се отстраняват, изсушават се с хартиени кърпи и се връзват на гроздове. Необходимо е да окачите пикантни билки на тавана или в друго сухо помещение, където директната слънчева светлина не пада, унищожавайки витамини и хранителни вещества.

Правилното изсушаване на цилантрото запазва минералите и витамините, както и аромата и аромата. Напълно изсушените растения се натрошават и се поставят в стъклени буркани с херметически затворени капаци.

Килантрото, отглеждано в оранжерия, може да послужи като добра финансова помощ. Младите зелени са лесно разпродадени. Можете да започнете да продавате подправки сами или чрез магазини и сергии за зеленчуци. Размерът на реколтата и следователно печалбата до голяма степен зависи от площта на оранжерията.

резба от килантро

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква