Как да третираме зелето с оцет, за да се отървем от тях

За тези хора, които отглеждат зеленчуци в своя район, проблемът с насекомите и паразитите винаги остава актуален. Третирането на зелените вредители с оцет е ефективен начин да се отървете от насекомите по зеленчуците веднъж завинаги. Но когато използвате този инструмент, трябва да бъдете много внимателни, за да не навредите на здравето си.

Най-често срещаните насекоми по зелето

Защитата на зелето от вредители е единствената трудност, с която трябва да се сблъскате, когато отглеждате тази непретенциозна култура. Градинарите се борят с голям брой вредители, защото зелевите листа са сочни, а насекомите обичат да се хранят с този сок.

Кои насекоми най-често заразяват зелето:

 • Зелен лист бръмбар

Това е мъничка бъг с дълги мустаци. Крилата и тялото на бръмбара са черни с метален блясък. На гърба на зелевия бръмбар се вижда тънка права линия.

зелев бръмбар

 • Whitefly

Друг често срещан вредител, открит на вилици зеле. Бялата муха снася ларвите си от долната страна на зелевите листа. Излюпените ларви се хранят с растителен сок, след което той започва да умира. Външно възрастните изглеждат като бял молец.

обикновен вредител

 • Вълнообразна бълха

Вълнообразна бълха е малка черна бъг. Характерната му особеност са ярко жълти ивици по цялото тяло. Насекомото е много подобно на черната бълха, но вълнообразната бълха предпочита обилна влага.

вълнообразна бълха

 • листна въшка

Тлите живеят главно в колонии и се хранят с растителен сок. Можете да видите, че ако на мястото има мравки, тогава има голяма вероятност листните въшки да са започнали в градината.

листната въшка започна

 • Голи охлюви

Смолите най-често се срещат в много влажни почви. И тъй като зелето обича обилно поливане, то и охлювите предпочитат да се събират близо до зелеви лехи. Външно те могат да бъдат объркани с охлюви, които могат да се видят и на зелевите глави.

зелеви лехи

Как да обработваме зеле с оцет

Почти всички градинари отглеждат зеле в градината. Това не е изненадващо, защото културата принадлежи на непретенциозните. Тя може да расте на всякакви, дори безплодни почви.

Вилиците са много сочни и привличат много вредители. Гъсеници, листни въшки, охлюви и това не е пълен списък с насекоми, които могат да развалят цялата реколта. Борбата срещу вредители и болести по зелето може да се забави цялото лято до прибиране на реколтата.

оцет за дома

Най-ефективният лек за този проблем е обикновената оцетна киселина, която можете да закупите за стотинка във всеки супермаркет.С помощта на оцетна киселина можете да се отървете от паразитите веднъж завинаги.

Препоръчва се да боравите с вилици вечер след залез слънце. През деня не можете да пръскате растенията, полката може да изгори цялата реколта. Най-оптималното време е след 18:00. Когато пръскате, трябва да бъдете много внимателни, за да не попадне киселината по кожата или лигавиците.

обработете зелето

Как да се отървете от листни въшки върху зеле с оцет

Използването на оцет в градинарството за борба с листните въшки е доста ефективно. Когато главите на зелето вече са големи, не се препоръчва използването на химически препарати. Но можете да прибягвате до прост метод на традиционната медицина. Как да използвате оцетна киселина срещу листни въшки?

приготвяне на разтвор

С тази проста рецепта, листните въшки няма да трябва да се борят дълго. За да приготвите разтвора, трябва да вземете 15 мл оцет и 1 литър топла вода. Разтворете го във вода. Ако се използва есенция, тогава трябва да се приемат 10 литра вода за 15 мл. Преработката на зелето от листни въшки се извършва 2-3 пъти седмично до момента, в който всички листни въшки са унищожени.

Най-доброто време за пръскане на глави зеле е рано сутрин, когато цялата роса е пресъхнала. Поливайте зелето обилно. Препоръчително е да направите това с обикновен поливателен съд. Необходимо е веднага да използвате приготвения разтвор за спрей, използвайки оцет. В случай, че остане голямо количество течност, дори и на следващия ден не може да се използва.

пръскащи глави

Как да се отървем от охлюви на зеле

Смолите са друг често срещан вредител, открит на вилици зеле. Това са насекоми, които приличат на охлюви, но вместо твърда черупка, те са покрити със слуз. Тя спасява тялото им от изсушаване. Смолите се появяват най-често в късния следобед, когато слънчевите лъчи не са толкова парещи.

Препоръчително е зелето да се третира от вредители рано сутрин или късно вечер, когато те все още са на вилиците. Това е най-доброто време да се отървете от охлювите. През деня те практически отсъстват на зелевите глави, така че няма да има ефект от обработката.

отървете се от охлюви

Можете да се отървете от охлювите на зелето с оцетна киселина (можете да използвате и ябълков сайдер) и отвара от валериана.

Преработих зелеви вилици от смоли, както следва:

 • За да приготвите този продукт, ще ви трябват 15 мл 9% оцет, корен на валериана и 2 литра вода.
 • Нарежете ситно корена, добавете 200 мл вода и поставете на огън. Довежда се до точка на кипене. След това изключете и оставете бульона да вари за 12 часа.

килимите ще изчезнат

 • След това разтворете 15 мл оцет и отвара от валериана в 2 литра вода. Смесете всичко старателно.
 • Препоръчва се пръскането на зелевите глави от бутилка със спрей. Най-оптималното време за обработка на растението е вечер. Трябва да повторите пръскането на зелето на всеки три дни. След като всички охлюви изчезнат, процедурата може да бъде спряна.

зелеви вилици

Как да се справим с гъсеници и кръстоцветни бълхи

Всеки друг градинар трябва да води война с гъсеници върху зеленчуци. Те причиняват колосални щети на реколтата. Гъсениците не само изяждат листата, но и оставят токсични секрети върху тях. В допълнение, гъсениците са много ненаситни по време на активен растеж и могат да развалят повече от една глава зеле. Няколко гъсеници са достатъчни, за да изядете цялото зеле.

Бълхите бръмбари върху кръстоносните култури също са много трудни за справяне, тъй като те се появяват в голям брой на кръстоносните култури. Основната опасност от появата на това насекомо е, че бълхите са много малки и трудно се забелязват. Ето защо, преди да разберете, че на сайта се е появил паразит, може да мине голямо количество време. Бълхите обикновено се появяват през юли.

колосална вреда

Как да пръскаме зелето, за да се отървем от зелените пеперуди и кръстоцветните гъсеници от бълхи? Можете да напръскате с ябълков оцет.

За гъсеници на зелето ще помогне разтвор от ябълков оцет.Същото лекарство може да се използва за убиване на кръстоцветни бълхи бръмбари.

бръмбар в зеленина

По този начин се отървете от насекомите:

 • Купете ябълков оцет 9%. Загрейте водата (тя трябва да е хладка);
 • Разтворете 2 супени лъжици ябълков оцет в 1,5 литра вода. Смесете добре течността и я изсипете в поливаща тенджера;
 • Препоръчва се да се обработват растенията вечер след залез слънце, когато слънчевите лъчи не са толкова ярки;
 • Ако след като напръскате вилиците, вали силно, тогава процедурата ще трябва да се повтори на следващия ден;
 • Това средство трябва да се използва не повече от 3 пъти седмично, докато кръстоцветната бълха и гъсениците напълно изчезнат. Пръскането се препоръчва при тихо, безветрено време.

 зелеви пеперуди

Отзиви
 1. Аня
  7.07.2018 23:04

  Бялата муха е тази, която най-често срещам. Ако не се отървете от този паразит, тогава реколтата може да умре. След обработката не забравяйте да използвате „BioGrow", Лекарството ще насърчи възстановяването.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква