Как и кога правилно да засадите карфиол на открито

Някои хора се интересуват от въпроса дали е възможно да се отглежда карфиол у дома на личен парцел. Стопаните казват, че можете да получите реколта от това растение, но за това трябва да се спазват всички етапи на отглеждане, както и схемата за засаждане на карфиол и правилата за грижа за този зеленчук.

Описателни характеристики

Карфиолът е един от сортовете градинско зеле. Смята се, че е бил отглеждан в Сирия за зимно хранене. Още през XII век. той е донесен в Испания, а от следващия век цяла Европа го засажда. В момента това растение се засажда и в американския континент и в азиатските страни.

карфиол

При карфиола коренът има влакнеста структура, а стъблото е цилиндрично. Стъблото расте във височина от 15 до 70 см. Хоризонталните листа често са огънати в спирала. Техните нюанси могат да бъдат от зелено до синкаво поради наличието на восъчен цъфтеж.

Главите на карфиол, които представляват масивни цветни стъбла, се използват за храна. Те са отрязани в незряло състояние. Такава зрялост на растението се появява приблизително 90-120 дни след покълването. Има сортове с бял нюанс, сметана или дори лилаво. Семената се получават от шушулките. Може да се отглежда както чрез разсад, така и от семена.

влакнеста структура

Как правилно да засадите семена за разсад

Засаждането на семена за разсад на ранни сортове зеле се извършва в последните дни на февруари. Времето за засаждане на растение със среден период на зреене започва след 15 дни, а след още 2 седмици могат да бъдат засети семена от късни сортове.

Преди засяване на карфиол семената се обработват с топла вода за 15 минути, след което се измиват със студена вода и се пълнят с течност с разтворени хранителни вещества. След 12 часа семената се измиват и се поставят в отделението за зеленчуци на хладилника за 24 часа.

растителни семена

След приготвянето на семето по този начин, сеитбата се извършва в отделни саксии, за да не се подлага растението на допълнително бране. Долната част на граха се пълни с дренаж, след което се изсипва почва с неутрална реакция. Приготвя се от ниско разположен торф (4 части), хумус (1 част) и дървени стърготини (1,5 части). Семената се поставят на дълбочина 1,5 см, след което почвата леко се уплътнява.

Карфиол за разсад в контейнери, до появата на издънки, се изнася в помещение, температурата на която е от +18 до +20 градуса.След появата на първите издънки контейнерите се прехвърлят в студената част на къщата, но в същото време осигуряват достъп на светлина. Ако разсадът се държи в помещения с по-висока температура, тогава има вероятност карфиолът впоследствие да не успее да образува съцветия.

културите са в ход

Грижата за разсад се състои в редовността и умереността на поливането, разхлабването на горния слой на почвата и извършването на обработка с цел дезинфекция на почвата със слаб разтвор на калиев перманганат. След като се появят 2-3 листа в растенията, върху съдовете се напръсква разтвор на борна киселина (2 g на 1 литър течност) и след 1-2 седмици разсадът се третира с амониев молибдат, разтворен във вода (5 g от лекарството на 10 литра вода).

Брането на разсад не е желателно. Тъй като деликатната коренова система страда. Ако при сеитбата на семена се използват големи контейнери, тогава семената трябва да се поставят далеч един от друг, така че порасналите разсад да не пречат на развитието на съседните растения и корените да не се наранят по време на засаждане в открита земя.

умереност на поливането

Ако все пак трябва да извършите беритба, тогава тя трябва да се извърши 2 седмици след засаждането на семената. При разсаждане в отделни саксии коренът трябва леко да се съкрати. Маринованите разсад се оставят за няколко дни в помещение с температура +21 градуса, след което се снижават до +17 градуса през деня и +9 градуса през нощта.

Как да засадите разсад в открита земя

Засаждането на карфиол на открито трябва да се извършва 50-55 дни след сеитбата в контейнери. Обикновено тя започва от края на април до средата на май за ранните сортове, а времето за средните и късните сортове пада в края на май, а засаждането приключва през юни.

Седмица преди засаждането на карфиола в открита земя се наторява с подготвен разтвор (за 1 литър вода, 3 г суперфосфат и калиев хлорид). В допълнение, такова хранене помага на разсада да издържа на температурни колебания. За да втвърдят растенията, те се учат на по-ниски температури.

трябва да се извърши

Необходим състав на почвата

Препоръчва се да засадите разсад от карфиол в земята при топло време. Обилните слънчеви лъчи са нежелателни в този ден. PH на почвата трябва да бъде почти неутрален и да бъде 6,7-7,4.

Препоръчително е да го засадите в лехите, където преди са били засадени чесън, картофи, моркови или бобови растения. Не се препоръчва да го засаждате след домати, репички или репички. Също така, не засаждайте карфиол, ако цвеклото е било отглеждано в лехите преди. Повторното засаждане на този зеленчук може да стане само след 4 години.

състав на почвата

Подготовката на почвата преди засаждане се състои в изкопаването й на дълбочина около 30 см. В този случай варовикът може да се извърши, ако почвата има повишен киселинен индекс. Когато засаждате зеле през пролетта, в дупките се изсипват шепа компост и дървесна пепел. Също така в този момент се въвежда 1 ч.л. урея и 2 с.л. л. суперфосфат.

На какво разстояние да засаждате

Разстоянието между дупките в реда е около 35 см, а разстоянието между редовете не трябва да е повече от 50 см. Растенията се заравят до първите истински листа, а почвата се уплътнява наблизо. Контейнерът, в който са засадени разсада, се полива обилно.

копае до дълбочината

Когато засаждате ранни сортове, е по-добре да покриете засадените разсад за няколко дни с пластмасова или друга кърпа, докато не се вкоренят. Това ще предпази младото растение от студено време и от нахлуване на определени видове вредители.

Засаждането на карфиол със семена директно на открити легла е възможно само в южните райони. В същото време семената се засяват от втората половина на април, тъй като покълват вече при температури от +2 до +5 градуса. Този метод не трябва да се използва в по-студени условия.

отворени легла

Засаждане на грижи за зеле

В средната лента при засаждане на карфиол се изискват специални грижи. Реколтата зависи от това.По време на растежа на зеленчука се извършват разхлабване на почвата, поливане, обелване, подхранване и мерки за борба с насекомите вредители и болести.

Основното условие е тези процеси да се извършват внимателно, следвайки препоръките.

Разхлабването на междуредови разстояния се извършва на дълбочина 8 см. Този процес се извършва на втория ден след поливането, докато почвата е напълно суха.

Разхлабени разстояния между редовете

Режим на напояване

Зелето се нуждае от редовно и обилно поливане. Това се прави 1 път на 7 дни, но за първи път след засаждането разсадът се полива след 2 - 3 дни. Водата по време на напояване се консумира в количество от 6-8 литра на 1 кв. м. за новопресадени растения и в бъдеще това количество трябва да се увеличи.

Количеството на приложената вода трябва да се регулира в зависимост от метеорологичните условия. Ако дъждовната вода прониква в дълбочината на кореновата система на растението, тогава поливането може да бъде пропуснато.

За да се запази влагата и да се предпази зелето от повреда, главата му е покрита с долни листа, като се чупят 2-3 парчета. нагоре.

въведена вода

хранене

Общо зелето се храни 3-4 пъти на сезон. Първото хранене се извършва не по-късно от три седмици. За първи път за оптимално се счита въвеждането на пилешки тор, разтворен във вода (0,5 литра на 10 литра вода). Под всяко растение се полага около 0,5 л. такова решение.

Второто торене се извършва след 10-дневен интервал. Използва се същият разтвор на молене, с добавяне на 1 с.л. л. Кристалина. Този път се добавя по 1 литър за всяко растение. решение.

За трети път подхранването се извършва, като се използват само минерални торове. За 1 кофа вода добавете 2 с.л. л. Nitrofoski. За 1 кв. м. леглата се правят в 6-8 литра.

три седмици

Как да се справим с болести и проблеми с вредители

Зелето много често боледува и е засегнато от вредители. Трябва да използвате всякакви методи, за да затворите засадените растения. Възможно е да се устои на нахлуването на вредители, което позволява растенията да растат, без да се използват пестициди.

Добра защита срещу смолази и опасни насекоми - прашене с пепел от леглата с засадени растения, останали от изгаряне на дърва или натрошени сушени тютюневи листа.

Добър ефект дава чрез пръскане на зеле със силна инфузия на люспи от лук, листа от репей или домати от стъбла. Защитата срещу болести може да се състои само в използването на основни правила за отглеждане на зеле... Дори този метод ще помогне да се защити растението от определени видове заболявания.

болести и вредители

Типични заболявания на зелето

Възможно е карфиолът в открито поле да бъде засегнат от някои гъбични, вирусни или бактериални заболявания, а също така може да страда от вредители. Най-честите заболявания, засягащи зелето са:

бактериални заболявания

 1. Alternaria е заболяване, причинено от гъбички. Появява се като тъмни петна и кръгове по зелевите листа. Най-бързото разпространение на това заболяване се случва, когато влажността на въздуха е висока и температурата му е от +33 до +35 градуса. За да се отървете от това заболяване, предсеитбената дезинфекция на семената се извършва с едно от средствата: течност Бордо, меден сулфат, колоидна сяра.
 2. Кида - характеризира се с образуването на малки отоци и израстъци по корените на зелето, които водят до образуването на гниене по корените. В резултат на този процес растението не може да получи достатъчно хранителни вещества и изсъхва. Това заболяване се разпространява бързо върху кисели почви със силна влага. Възможно е да се предотврати заболяването чрез постоянно въвеждане на дървесна пепел в почвата. Също така не се препоръчва да се засажда зеле в продължение на 5-7 години в райони, където е установено това заболяване на растенията. Към кладенеца към засадените разсад се добавя малко гасена вар, а почвата периодично се полива с разтвор на доломитово брашно (1 супена лъжица на 10 литра вода).
 3. Пръстенното петно ​​е вид гъбично заболяване при зелето. В началото на болестта върху стъблото и листата на растенията се образуват много малки черни точки. Впоследствие точките се увеличават и могат да достигнат размер от 2,5 см в диаметър. Концентричните кръгове се виждат около петната. Постепенно листовете придобиват жълт нюанс, а краищата стават неравномерни. Мокрото време с ниски температури на въздуха допринася за появата и бързото развитие на болестта. За борба с пръстеновидните петна се използва обработка с фунгициди, а след прибиране на реколтата, растителните останки се отстраняват внимателно.
 4. Мокро гниене се появява, когато водният баланс е нарушен. Тъмни петна се образуват върху зелеви глави и стъбла. Следващият етап на това заболяване се характеризира с гниене на засегнатите области. Ускореното развитие на болестта се случва при мокри метеорологични условия. Може да започне и поради механични повреди на растението. За да не се разпространи болестта по-нататък, те се изкопават, а през пролетта се лекуват с 0,4% суспензия на колоидна сяра.

В допълнение към горното болести, карфиол могат да бъдат засегнати от такива видове заболявания: съдова бактериоза, фузариум, черен крак, переноспороза, мозайка.

зелеви листа

Растението може да бъде засегнато от такива вредители: кръстоцветна бълха, зелева муха, листни въшки, молци. За да се предотврати инвазията на насекоми, зелето се третира с фунгициди или се използват народни средства.

Жътва

Времето на прибиране на реколтата се определя от параметрите на теглото и размера на зеленчука. Обикновено започват да берат зеле през юли. Средното тегло на главите може да бъде от 0,6 до 1,2 кг. Времето за достигане на необходимата техническа зрялост, подходяща за прибиране на реколтата в ранните сортове, е 60-100 дни, в растенията със среден период на зреене - от 100 до 135 дни, а по-късните сортове ще отнемат около 4,5 месеца.

започнете да събирате

Зелето се нарязва с внимателни движения, а в близост до главата се оставят няколко листа. Зеленчуците, събрани от лехите, веднага се изваждат на сянка. Срокът на годност на реколтата достига 2 месеца. Съхранението се извършва в мазето. Зелевите глави се поставят в пластмасови кутии и се покриват с пластмасова обвивка.

В апартаментни условия зелето се замразява във фризера, след измиване и изсушаване на отделни съцветия. Зелето също може да се съхранява висящо. В този случай копането се извършва заедно с корена.

предварително измиване

Понякога последната реколта от късни сортове карфиол няма време да придобие техническа зрялост, така че узрява в изба. Изкопана е заедно с корена и се засажда в избата в кутия с градинска почва.

градинска почва

Отзиви
 1. Аня
  9.09.2018 22:44

  Последните две години засаждах зеле в началото на март, мисля, че този път е просто страхотен. За укрепване на разсада използвам само „BioGrow", Струва малко.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква