Как да третираме зеле от вредители с амоняк

Третирането на зелето с амоняк е подходящо както за пламенни противници на химикалите, така и за лоялни аматьорски производители на зеленчуци, които използват всякакви ефективни средства за подхранване и борба с вредителите в градините си.

Съставът и свойствата на амоняка

Традиционна употреба на амоняк в ежедневието: премахване на петна, почистване на велурени обувки, миене на огледала, стъкло. Вкъщи с негова помощ те привеждат хората в съзнание със припадък. Можете да закупите амоняк свободно във всяка аптека. Водният амоняк се продава на гишето.

Алкохолът е опакован в малки бутилки (40 мл). Изглежда като абсолютно прозрачна течност, острата миризма на амоняк е трудно да се обърка с нищо. За градинарите е от двоен интерес. Първо, миризмата може да изплаши насекомите, и второ, амонякът съдържа азот във форма, достъпна за всички видове растения.

Азотна стойност за зелето

При липса на азот, в бялото зеле главите на зелето не наддават необходимото тегло, листата на младите растения са бледозелени или жълтозелени, при възрастните растения старите листа губят зеления си цвят, стават кафяви и изсъхват преждевременно.

азотът е полезен

За попълване на азотния дефицит в зелето традиционно се използва воден разтвор на един от торовете:

 • урея (азот 46%);
 • амониев нитрат (азот 35%);
 • амониев сулфат (азот 21%).

воден разтвор

Любопитните градинари са адаптирали лекарство, за да премахнат дефицита на азот. За сравнение, амонякът съдържа 82% азот.

Амоняк вместо торове

Забавяне на растежа, бледният цвят на листата в зелето са тревожни сигнали, които показват липса на азот. Когато приготвяте разтвор, трябва да знаете как да разреждате и да вземете предвид високата концентрация на азот. Излишъкът от азот е не по-малко вреден от дефицита. А летничката не се нуждае от допълнителни нитрати в главите на зелето.

амоняк

Хората имат доказана рецепта за зеле, която включва 10% амоняк. За 5 литра вода ще са необходими 50 мл от продукта. За поливане на зелето под корена е необходим воден разтвор на амоняк. Еднократното хранене няма да даде резултати. За постигане на резултата терапията с амоняк се провежда на седмични интервали няколко пъти.

Горната превръзка може да бъде спряна, след като симптомите на азотен дефицит изчезнат.

Амоняк срещу вредители по зелето

Зелените листа, когато се отглеждат от разсад до стегната глава на зеле, са изложени на вредители. Тъжната картина на листата, изядени от гъсеници, е позната на всеки градинар.Зелето се яде не само от гъсеници, обичат го мечките, охлювите, листните въшки, пеперудите, малките кръстоцветни бълхи, лъжичките, ларвите на зелевия молец. След еднократна обработка на зеле от вредители с амоняк насекомите няма да изчезнат, те ще трябва да бъдат обработени няколко пъти, броят на третиранията зависи от вида на вредителя.

зеле вредители

Как да се отървем от охлюви и охлюви

Безплодните охлюви и охлюви, изпълзяващи през нощта, причиняват значителни щети на зелето. Ако оставите проблема да поеме по своя път, не се борете активно с охлювите, те ще унищожат цялата реколта. Трудно е да се борим с нощните глухота, нощем изяждат листата, а през деня пропълзяват в земни храсти.

Воден разтвор на амоняк помага от смоли по зелето. Разбъркайте общо 40 ml амоняк в 6 литра вода. Първо старателно напръскайте долната повърхност на външните листа с амонячна вода, поливайте кореновата зона с останалия разтвор. Издържайте 30-минутна пауза, повторете процедурата в същата последователност.

амоняк в действие

Насекомите под въздействието на амоняк ще изпълзят от своите убежища. Тогава всичко зависи от пъргавината на градинаря, колкото по-бързо ги премахва, толкова повече ползи от това лечение. Този метод не е мигновен, но е абсолютно безопасен за човешкото здраве. Поливане на зеле от смолове, се подхранва едновременно, в този момент не са необходими други торове, съдържащи азот.

Елиминиране на зелеви листни въшки

Младите зелеви насаждения страдат от зелеви листни въшки. Трудно е да забележите навреме малък вредител, светлозеленият цвят на листната въшка го прави невидим. Те откриват за проблема след появата на много изядени дупки на повърхността на листа. Листата, изядени от листни въшки, се извиват. Младото зеле може да умре.

листни въшки

Има много рецепти как да се отървете от листни въшки без химикали. Прах сапун и амоняк се използват срещу листни въшки. Готвенето не отнема много време. Настържете сапуна или нарежете с нож, разтворете в топла вода, изсипете в кофа (10 л) с вода. Добавете 3 с. Л. Преди обработка. л. амоняк.

Сапунът е незаменим компонент на народния лек, той създава филм на повърхността на листата след пръскане, удължавайки продължителността на народния лек. Лечението ще трябва да се повтори след 2 седмици. По това време от ларвите, положени от женските, могат да се появят нови листни въшки.

пране сапун

Как да защитим зелевите листа от зелевите белтъци

Позната снимка - в слънчев летен ден бели пеперуди се развихрят в градината, което не е идилия. Но ако в градината има поне няколко глави зеле, настроението се разваля. След масивно лято на бели пеперуди, трябва да изчакате гъсеници. Гъсеницата живее малко по-малко от месец, пукнат и отново се превръща в пеперуди. В умерен климат, при липса на борба, може да се очакват до 3 поколения ненаситни гъсеници.

зеле бяло

Можете да се отървете от гъсениците на зелето по различни начини:

 • дръпнете върху прозрачна мрежа;
 • растителни невенчета;
 • използвайте инсектициди;
 • използвайте безопасни народни средства.

Народните лекарства са безопасни за хората. Най-често предпочитат използването на ароматни отблъскващи билкови отвари. Можете да се отървете от гъсениците много по-бързо с амоняк и оцет.

преработка на зеле

За кофа с вода ще са необходими 50 мл амоняк и 1 супена лъжица. л. есенция оцет 70%. Не можете да поливате зелето с получения разтвор; вечер можете старателно да напръскате зелето от вредители. Имайки предвид размножителните цикли на пеперудата от бял хвощ, обработвайте зелето няколко пъти през лятото. Използването на такова решение помага да се отървете не само от гъсениците на пеперудата от бял червей, тя е ефективна срещу гъсениците на молци: лъжичка зеле, зелев молец.

Сьомга от мечка

Медведката предпочита растения от семейството на кръстоцветните... Любимата й храна е зелето.Справянето с мечката е трудно. Насекомото бързо се движи през въздуха, се установява в земята, копае дупки на едно и също място и се възпроизвежда. За да се изключи употребата на токсични лекарства, опитни градинари провеждат редица превантивни мерки:

 • през есента се извършва дълбоко копаене на билото (25-30 см);

мечка в кутия

 • през пролетта, преди сеитбата на зелето по периметъра на билото, се засаждат невенчета;
 • през есента се приготвят капани за оборски тор в земята.

Всички тези мерки няма да дадат 100% от резултата, ако през пролетта, след засаждане на разсад от зеле, почвата не се третира с разтвор, приготвен от вода и амоняк. Необходими са ви само 10 мл амоняк, разреден в кофа с вода и вода всяко растение. Еднократното поливане през пролетта е достатъчно. Цялото лято мечката няма да посега на това било.

амоняк срещу

Пекин зеле с амоняк

китайско зеле засадени от много летни жители: бързо, вкусно, здравословно. Но често нежните листа стават убежище за насекоми вредители. Дупките по външните листа влошават представянето на главите на зелето, намаляват полезния добив.

Най-често листата се нападат от кръстоцветна бълха, особено опасно е в началния период, когато листата все още не са се навили в главата. Градинарите в борбата срещу кръстоцветната бълха прибягват до амоняк. Пекинското зеле не е забранено да се яде в близко бъдеще, без страх от последствия.

приготвяне на смеси

Процесът на готвене е много прост: взема се кофа с вода, в нея се разтваря малко количество течен сапун и се добавят 2 с.л. аз амоняк. Налейте тази вода върху не само листата, но и земята. Кръстоцветната бълха може да се намери не само по листата, тя, скачайки, се движи по земята. Подобно поливане допълнително ще предотврати болести, тъй като с помощта на амоняк ще осигури на растенията азот в лесно усвоима форма.

Всеки производител на зеленчуци сам решава кои средства за борба да избере. Основният критерий е минимална вреда за здравето.

кръстоцветна бълха

Отзиви
 1. Аня
  5.05.2018 15:44

  Амонякът помага да се отървете от буквално всички вредители. Много е важно да спазвате пропорциите, в противен случай можете да навредите на реколтата. Подобен инструмент може да се използва за превенция.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква