Как и кога да сеем грах като зелен тор, за кои култури е подходящ

Като естествен зелен тор, грахът се счита за най-добрия органичен тор за възстановяване на състава на почвата. С помощта на едногодишно растение е възможно за кратко време да се подобри насищането на почвата с минерали, а непретенциозността на отглеждането не предизвиква необходимостта да се харчи енергия за грижа за растението. За да наситите почвата с полезни елементи и да възстановите нейните свойства, се препоръчва да се запознаете с правилата и особеностите на използването на културата като зелен оборски тор.

Предимства на граха като сидерат

Основното предимство на бобовия зелен тор е неговата ефективност за възстановяване на качеството на почвата. Растението се характеризира с интензивен растеж, чието изпълнение е едно от най-добрите сред другите зелени оборски тор. По темпове на растеж тя заема първо място сред бобовите култури.

естествен зелен оборски тор

Видовете бобови растения имат способността да натрупват азот и други хранителни вещества, а след това лесно да ги предават на почвата, което я прави по-плодородна. Предимството на културата за подобряване на качеството на почвата се счита:

 • темп на растеж;
 • устойчивост на замръзване;
 • ниска цена на посадъчен материал;
 • възможността да получите вкусни плодове и в същото време да подобрите качеството на почвата;
 • лекота на прибиране на реколтата, за такава работа не се изискват специални устройства;
 • добър резултат за повишаване на плодородието на почвата;
 • способността за бързо подобряване на качеството на почвата;
 • непретенциозност в отглеждането.

качество на почвата

Освен че обогатява почвата, зеленият грах намалява броя на плевелите и помага да се предотврати появата на патогенни бактерии. Растението принадлежи към групата на отличните медоносни растения, което спомага за привличането на полезни насекоми, които са естествени врагове на градинските вредители.

Как влияят на почвата?

С нарастването на градинарската култура почвата естествено се разхлабва, което води до по-добро проникване на вода и въздух в земята. Засаждането на други градински култури в бъдеще ще допринесе за техния по-добър растеж, така че те ще пуснат корени през вече съществуващите въздушни канали.

градинска култура

Засаждането на растение от бобови растения води до попълване на хранителната стойност на почвата, допринася за насищането на почвата с азот, калий, фосфор и много други микроелементи. Корените от грах предотвратяват ерозията на почвата и блокират растежа на плевелите.

Кога и къде да засадите грах за зелен оборски тор?

Сеитбата на зелен оборски тор може да се извършва през целия сезон, включително преди засаждането на основната култура и след прибирането на реколтата. Пролетта се счита за най-доброто време за засаждане.Възможността за извършване на работа се определя в зависимост от региона, грахът може да бъде засет, след като няма заплахи от силни студове. В повечето руски региони сеитбата на открито се извършва през май. След 2 седмици от момента на първото засаждане семената се засаждат, което удължава времето за растеж на растението.

стойности на почвата

Растението обича почвата след нощници, затова се препоръчва да я засадите на мястото на предишния растеж на картофи или домати. Не се препоръчва да засаждате бобови растения два пъти на едно и също място. Семената могат да се засаждат сухи, но се наблюдава високо покълване след накисване във вода в продължение на 4 часа.

Грахът се засява на дълбочина 5 см, между тях се оставят 2-3 см, между редовете се оставят 25 см. На 1 м2 трябва да има около 100 граха. Следва да се спазват следните правила:

препоръчва се засаждане

 • поливането се извършва само по време на суша;
 • до момента на покълването се препоръчва да се дърпа мрежата, тъй като птиците обичат да ядат семена;
 • мястото за засаждане трябва периодично да се почиства от плевели;
 • издънките се нуждаят от допълнителна подкрепа за по-добър растеж.

За да се предотвратят болести от грах, се препоръчва да сеят горчица или босилек на мястото на засаждане; такива растения отблъскват повечето вредители на бобовите растения.

пир на птици

За какви култури е подходящ?

В лехите след грах, зърнени култури и пасищни култури се вкореняват добре. Най-често грахът се използва в домашни градини за домати и картофи. Засаждането на бобови растения се препоръчва за засаждане на бяло зеле и карфиол. Растението бързо преминава в период на покой, така че може да бъде окосено зелено, когато гниене, дълги издънки и развита коренова система на растението допринасят за насищането на почвата с хранителни вещества, необходими за растежа на други култури.

реколти от нощник

Кога и как да премахнете сидената грах?

Сидерат грахът расте, докато не дойде време за засаждане на основната градинарска култура. Пълното съзряване настъпва на 12 седмици, някои видове изискват 16 седмици за това. Има няколко варианта за почистване на растение:

градинска култура

 • прост начин е просто да се копае сайт, в който зеленият оборски тор е вграден в почвата, а основната култура седи отгоре;
 • използването на плоска резачка, с помощта на която зелените дръжки на тор се изрязват на няколко сантиметра по-дълбоко от нивото на почвата, след което се засажда зеленчукова култура, нарязаните върхове се използват за мулчиране на почвата;
 • се правят дупки до основната култура и грахът расте с растението, веднага щом бобовата култура покълне 5 см, издънките се отрязват с ножица и се поставят върху гърдата.

Последният метод е трудоемък, но ефективен. За да се получи естествен тор, стръковете грах могат да бъдат нарязани и накиснати във вряща вода в продължение на 10 дни. Този продукт е ценен източник на азот и калий.

подрязани с ножица

Кои болести и вредители помага срещу?

Грахът е ефективен срещу телените червеи. Такава ларва се появява в кисели почви и представлява заплаха за картофените култури. Жицата не понася съседството с бобови растения, поради което растението се счита за ефективно средство за борба с такъв вредител.

Засаждане на грах помогнете да се справите с акара на кореновия лук. Сайтът за засаждане на бобови растения привлича много полезни насекоми, тъй като растението има отлични медоносни качества.

кисели почви

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква