Описание и характеристики на любимия сорт кайсия, история и особености на отглеждането

Кайсиевите плодове са склад за витамини, не толкова отдавна само населението на южните райони би могло да ги използва, сега в много региони с променлив хладен климат се отглеждат нови сортове. Най-подходящият сорт за Централна Русия и доста млад се превърна в кайсия, наречена Фаворит, която има качествени характеристики и висока хранителна стойност.

История на произхода на сорта

Правото да притежавате отгледания сорт Favorit принадлежи на Главната ботаническа градина, специалистът Л. А. Крамаренко избра най-добрите разсад от безплатно опрашване на кайсиеви цветя през 3-4-то поколение. Сортът е отгледан преди 18 години, след 4 години, през 2004 г. получава регистрационен номер и е вписан в Държавния регистър на развъдните постижения.

описание

Пълно описание на кайсията Favorit е направено през 2004 г. от инициатора на култивирания сорт. Препоръчва се за промишлено отглеждане и засаждане в отделни градини. Плодовете му се консумират пресни, приготвени от тях плодова напитка, конфитюр, конфитюр, сок, компот, пуснати в сладкарски изделия и сушени кайсии. Зимоустойчивостта на сорта е средна, корените могат да издържат до - 25 ° C.

Сортът Любим цъфти през втората половина на май, плодовете узряват до края на август, през месец септември.

Плододаването настъпва през 3-5-тата година, възможен период до 40 години. Кайсията е самоплодородна, но е по-добре да засадите наблизо други опрашващи сортове Царски, Монастирски, Лел.Плодовете Favorita могат да се съхраняват в специални хладилници или в добре проветриви помещения с температура от +8 ° C до 1 месец.

любим на кайсия

Предимства и недостатъци на сорта

Предимства на любимия сорт:

  • добра транспортируемост;
  • дълъг срок на годност на плодовете;
  • красива презентация;
  • самоплодни, цветята са бисексуални;
  • ранна зрялост на 3-5-та година;
  • бъбреците са устойчиви на краткотрайни студове.

Недостатъци на кайсия:

  • късно узряване, при неблагоприятни метеорологични условия няма време да узрее;
  • среден добив 13 c / ha;
  • дървото изисква формална резитба;
  • вкусът на плодовете пряко зависи от метеорологичните условия.

любим на кайсия

Характеристики на дървото и плодовете

Кайсиевото дърво от сорта Фаворит е средно голямо от 2,5 до 4 м, енергичността на растежа е умерена. Разклонени едногодишни издънки. Всички клони дават плод, независимо от възрастта.

Плодове с тегло от 30 до 40 g, големи, кожата е плътна, мека, опушена с блясък, оранжев цвят с руж отстрани.Пулпът е сладък, сочен, оранжев. Дегустационната оценка на вкуса е висока, 4,5-5 точки. Костилката е кръгла, сплескана, с ясно изразено ребро, среден размер, до 8% от плодовете, добре отделена, сърцевината е сладка с горчивина.

Правила за кацане

За да получите добра реколта и да запазите дървото в продължение на много години, трябва да се придържате към основните правила при засаждането и грижите за Любимата кайсия.

любим на кайсия

Дати и място за кацане

Засажда се в централна Русия през пролетта през април и през есента през септември. По време на засаждането през пролетта и есента не трябва да има краткотрайни студове. Мястото за кацане трябва да бъде от южната или югоизточната страна на обекта, без чернови, сайтът е добре осветен.

Засаждането се извършва на 2-3 м от сгради и ограда, други овощни дървета.

Избор на фиданка

Закупеният разсад трябва да бъде засаден в рамките на 1-2 дни, особено ако кореновата система е отворена. Разсадът трябва да е здрав, без повреди, гниещ, с гъвкави разклонени клони и корени, 1-2 години. По-добре да купувате в специални разсадници със затворена коренова система.

любим на кайсия

Подготовка на място за засаждане

Мястото се подготвя за засаждане след 1-2 седмици, дупка се изкопава на 70 см дълбочина до дълбочина 80, на дъното се полага дренажен слой от счупена тухла, експандирана глина или малки камъни, отгоре се изсипва слой пясък. Изкопаната почва се смесва с торф, пясък, вар, органични торове, дървени стърготини и дървесна пепел, като по този начин обогатява почвата.

Процес на засаждане

1/3 от смесената почва се изсипва в подготвената дупка под формата на могила, върху която се поставя разсадът и корените се изправят, близо до него трябва да копаете в здрава опора, за да не повредите корените. Поръсете отгоре втората част от почвената смес. От третата част се прави коренен кръг. Кореновата яка трябва да стърчи на 3-5 см над нивото на земята.

любим на кайсия

Характеристики за грижа

Както всеки друг сорт, кайсиевият фаворит изисква минимална поддръжка в съответствие с неговите характеристики.

резитбата

Подрязването за Любимото е много важно, тъй като короната на дървото се разпространява, младите клони се разклоняват силно, така че те трябва да бъдат разредени, така че средата да бъде добре проветрена. Санитарното подрязване се извършва през пролетта, есента, понякога през лятото, в случай на заболявания или механични повреди на клоните. Оформянето е най-добре в началото на пролетта, преди да започне поток от сок.

Поливането

Нормата за дърво на 5 години е 15 литра 1 път за 10 дни, поливането е особено важно по време на цъфтежа и образуването на плодове. Спрете поливането 2 седмици преди зреенето на плодовете и замръзване.

поливане на кайсии

Горна превръзка

Кайсията се опложда 2-3 пъти на сезон, през пролетта трябва да оплодите с урея или препарати, съдържащи калий, азот, калций. Сложните торове се прилагат през лятото и есента.

Подготовка за зимата

Сортът Любим има средна устойчивост на замръзване, поради което е необходимо да се разпръсне дървото, да се покрие кръгът на ствола със слама или смърчови клони.

Вредители и мерки за контрол върху тях

Най-често дървото може да бъде повредено от листни въшки, довгоносици, бръмбари, така че през пролетта и есента е необходимо да се извърши превантивно пръскане срещу вредители: "Fufanon", "Fosfamid", "Inta-Vir", "Aktellik". През есента падналите листа около дървото се отстраняват, почвата се третира с инсектицид. През пролетта трябва да копаете почвата наоколо, да нанесете тор и да напръскате цъфтящите листа за превенция.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква