Описание на най-добрите сортове колонни кайсии Принц Март, Звездни, правила за засаждане и грижи

В условията на кратко лято и студена зима градинарите не отглеждат термофилни култури, тъй като замръзват и ако пуснат корени, яйчникът се разпада през пролетта, плодове почти никога няма, а тези, които узряват, се оказват малки и безвкусни. Животновъдите работиха върху развъждане на хибриди на южни растения, които могат да се култивират в средната лента. Резултатът от техния труд беше създаването на колонен кайсия, който бързо замени обичайните сортове термофилна култура и започна да расте в градини и в крайградските райони, наслаждавайки се на ароматни плодове.

Описание, външни характеристики

Дървото от новия сорт кайсия има интересна колонообразна форма. Късите клони се простират от правия ствол, чиято дължина не надвишава 20 см. На юг растението достига 3 метра височина, в средната лента дърветата са малко по-ниски. Бели или розови пъпки цъфтят върху тях в началото на пролетта - края на март или април. Листата, независимо от формата, са насочени нагоре.

На страничните клони узряват оранжеви, червени или жълти кайсии. Теглото на плода зависи от сорта, от условията на отглеждане и грижите, средно тежи 20 g, отделните екземпляри достигат 80, или дори 100 грама, но има и много малки плодове. Летните жители с удоволствие засаждат колонни кайсии, тъй като едно дърво се нуждае от не повече от квадратен метър площ за растеж и плододаване. Предимствата на сортовете включват:

 1. Способността за запазване на плодовете за зимата.
 2. Добър добив.
 3. Интересен външен вид на растението.

Плодовете се появяват на третата година, лесно и удобно е да ги вземете. Колонните кайсии са имунизирани срещу много заболявания на градинското дърво. Въпреки това, не всички летни жители знаят как да формират корона, че растението трябва да се реже всяка година, без това културата не се развива нормално, малко плодове узряват.

колонен кайсия

Най-добрите сортове колонен кайсия

Учените не се спряха на размножаването само на един хибрид на градинарската култура, но създадоха няколко сорта, които се различават по време на зреене, цвят и тегло на плодовете, препоръчителният регион за отглеждане. Най-добрите сортове кайсии за средната лента трябва да бъдат избрани сред колоновидните дървета, които не се страхуват от студени зими, лесно разположени на малка площ.

За да не заемете мястото на опрашващи растения, трябва да засадите самоплодни хибриди. Перфектен за района на Москва:

 1. Злато;
 2. Star;
 3. Съни.

колонен кайсия

Плодовете на сорта Принц Март узряват до края на юли и вече са вързани на двегодишни дървета. Кайсията понася силни студове, рядко страда от заболявания, не се нуждае от допълнително опрашване.С три или четири растения семейството ще има достатъчно плодове за ядене и консервиране за зимата. В северните райони сортът може да бъде засаден в оранжерии, тъй като дървото е високо едва 2 метра. Плодовете с ярко оранжев цвят тежат около 60 g.

Летните жители и градинарите на московския регион са щастливи да отглеждат самоплодоносна Звезда кайсия, която радва с добива си.

Въпреки че плодът узрява доста късно, цяла кофа сочни и сладки плодове се отстранява от едно компактно растение, което се различава по:

 • жълт цвят;
 • каша с приятен аромат;
 • тънка кожа;
 • с тегло около 80 грама.

колонен кайсия

Златните дървета с височина над 2 метра не умират при 33-34 ° С слана. През август овалните кайсии узряват с необичаен розов руж.Продуктивният сорт Съни се отглежда в средни ширини. Понася ниски температури, не замръзва при минус 35 градуса. Златните плодове узряват през август, тежат до 60 грама, но опрашващите растения трябва да се засаждат до кайсията.

Височината на дървото е около 2,5 м, но от него се берат до 1,5 кофи плодове. Съни се вкоренява в частична сянка, но добивът на такова място намалява значително. В Кубан, където има плодороден климат и плодородна почва, се отглеждат всички видове костилкови плодови култури.

Характеристики на засаждане на колонни кайсии

И кайсиите, и хибридите, отгледани чрез селекция, са взискателни към светлината, обожават слънцето. При липса на такива условия, ако се поставят плодове, тогава в малки количества и вкусът ще се влоши рязко. Дърветата цъфтят много слабо на сянка.

колонен кайсия

Нямате нужда от много място за колонен кайсия, така че винаги можете да намерите малка зона, където студеният вятър не пада, няма течения. Не е трудно да засадите дърво между сградите на разстояние 20-15 сантиметра от тях, но така, че върху него да не падне сянка. Кайсиите не трябва да се поставят в низина, където както стопилка, така и дъждовна вода застояват, хладен и влажен въздух. Дървото ще бъде удобно, ако намерите място за него в подножието на лек склон.

В южните райони засаждането на колонен кайсия в открита земя се извършва през октомври и април. През есента той успява да се вкорени и да се засили преди студеното време, което ще дойде не по-рано от декември. В средната лента дърветата се засаждат само в края на пролетта или през първия месец на лятото, тъй като тук студовете не са рядкост и когато дойдат, хидрометеорологичният център не е в състояние да предвиди.

Кайсиите се развиват слабо, често се разболяват на мястото, където са отглеждали:

 1. домати и чушки;
 2. малини и ягоди;
 3. картофи и патладжани.

колонен кайсия

Такива култури са нападнати от хеликоптер, те заразяват овощните дървета с гъбички. Много е трудно да се справим с патогена. Кайсиевите разсад, най-добре на 2 години, се поставят на разстояние 80 см-1 м, оставяйки поне метър между редовете.Дърветата се вкореняват добре на рохки почви, пропускливи за влага, растат на глинести, сиви почви и чернозем.

Препоръчително е да купувате разсад в специални разсадници, които са разположени в техния район, тъй като кайсиите, които се продават там, са адаптирани към този климат. Височината на дървото трябва да бъде в рамките на метър. Необходимо е да се провери дали корените са огънати, дали кората на разсада е здрава, дали има следа от присаждане. Не бива да купувате кайсия, отгледана от костилка.

засаждане на кайсия

Ямата за дървото се приготвя през есента. Дълбочината и ширината му трябва да бъдат в рамките на 60-70 см. За да се предотврати киселинността на водата, на дъното се изсипва разширена глина или фин чакъл със слой от 40 мм, след което се добавят дървесна пепел или минерални торове под формата на урея, суперфосфат или калиев нитрат.

Най-горният слой пръст се смесва с хумус и пясък, слага се на дъното на ямата, до опора за дървото се инсталира и покрива, а през пролетта:

 1. Прави се вдлъбнатина, в която кайсията се засажда вертикално.
 2. Почвата се изсипва и уплътнява, оставяйки кореновата шийка на около 5 см над повърхността.
 3. По кръга на багажника се прави бразда, поръсена с торф или слама.
 4. Дървото е прикрепено към опората, излято с 2 кофи топла вода.

засадени кайсии

За да може колонното растение да се вкорени по-бързо, корените се накисват в разтвор на калиев перманганат или биостимулант, след което се съкращават малко и се потапят в чат-пат, направен от глина и оборски тор.

грижа

За да може колонната кайсия да угоди на сочните плодове, навременното засаждане само по себе си не е достатъчно. Дървото трябва постоянно да се грижи.

поливане на кайсии

Грижите включват:

 • горна превръзка;
 • поливане;
 • превантивно лечение;
 • кастрене;
 • подготовка за зимата.

Торовете се прилагат всеки месец от пролетта до есента. Пилешките изсадки са подходящи като органични вещества, 1 кг от веществото се взема за 3 кофи вода. Кайсията се нуждае от калий, фосфор, азот. Културата понася нормално сушата и умира, когато влагата застоя. Трябва да поливате дървото не повече от веднъж на 2 седмици, освен ако, разбира се, няма силна топлина, спринклерната система е най-подходяща. При неговото отсъствие под кайсията се добавят до 5 кофи вода.

поливане на кайсии

Преди студеното време те също започват обилно да навлажняват земята в кръга на багажника. Почвата трябва да се разхлабва внимателно, за да не докосва корените, разположени близо до повърхността. Колонният кайсия се обработва с меден сулфат в началото на пролетта и след формирането на яйчника. Дървесният ствол е обвит с плътен материал, така че зайците да не го грижат, земята под растението е мулчирана с дебел слой сено, дървени стърготини и хумус.

резитбата

След формирането на короната и това трябва да се направи, в противен случай дървото няма да даде плод добре, всяка година издънките се съкращават, така че дължината им да не надвишава 20 см, а на всяка остават поне 3 пъпки. Изсушените клони и тези, върху които яйчникът вече не се образува, задължително се отстраняват. Колонно подрязване на кайсии се извършва през март и октомври.

подрязване на кайсии

Борба с болестта

Каменните плодове са засегнати от плодно гниене, което възниква, когато гъбата аскомицет се размножава. Цветята падат от дървото, яйчникът изсъхва, клоните и листата пресъхват. Кайсиите с форма на дебело черво също страдат от монилиоза, културата страда от перфорирани петна, което се улеснява от дъждовно и влажно време.

Пръскането на растенията с разтвор на меден сулфат, течност от Бордо, отстраняване на изсъхнали стъбла, мумифицирани плодове, почернели листа, засегната кора, изкопаване на близо стъблови кръгове помага да се предотврати активирането на гъбички. Дърветата се обработват в ранна пролет, когато пъпките все още не са се събудили и се повтарят след образуването на яйчника.

Болести кайсии напръскана с фунгициди. Най-ефективните сред тях са Signum, Horus, Malkin, Kuproksat.

Раните и пукнатините, които са се появили на издънките и стволовете, се почистват, като отнемат няколко сантиметра здрава дървесина. След това повредените петна се дезинфекцират с меден сулфат, разтвор на калиев перманганат или Fundazol, покриват се с паста Ranet или градински вар. За да може кайсиите да се развият по-добре, да болят по-малко, е необходимо да се засаждат сортове, които са адаптирани към определени климатични условия.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква