Най-добрите сортове кайсия за района на Москва и тяхното описание, кои дървета да засадите

Понякога не е лесно да се намерят най-добрите и висококачествени сортове кайсии за променливия климат в района на Москва. Този регион принадлежи към Централноевропейската зона на Руската федерация. Поради факта, че времето в Москва е нестабилно, животновъдите се препоръчват да купуват разсад, който е устойчив на климатичните промени. Дърветата, които спокойно могат да издържат на природни бедствия, ще могат да дадат добра реколта.

Критерии за избор на разнообразие

Времето в района на Москва може да се опише с една дума - нестабилно. Зимата е дълга тук, със студове, последвани от резки размразявания. През пролетта могат да се появят внезапни студове. Затова си струва да се подходи отговорно към избора на успешен сорт самоопрашващ се кайсия за Москва и Московския регион.

Така че, кайсиевият разсад трябва да е зимно издръжлив. Основните признаци на толерантност към замръзване включват:

избор на сорт

 • растението може да издържи на нарастващ спад на температурата на въздуха до -30 градуса;
 • бъбреците са слабо чувствителни към студ;
 • колко скоро след затопляне растежът на разсада се събужда и появата на яйчници по него;
 • бъбреците остават невредими при замръзване.

Тъй като московският регион е обширен, засаждането на кайсии е най-успешно на юг или югозапад. Подходящите са и нежните южни и югозападни склонове край Москва. Мястото за засаждане на разсад трябва да бъде осветено от слънцето. Защитата от вятъра от северната страна и високата влажност са също толкова важни.

Струва си да знаете: успешните сортове кайсиеви разсад за района на Москва са тези, които са силно устойчиви на внезапни настинки и резки промени във времето.

кайсия за района на Москва

Ако говорим за земята, където растат круши, сливи, ясен и клен, тогава средата тук е благоприятна за кайсиеви разсад. Дърво, което е достигнало височина от 1,2 метра, трябва да бъде присадено, за да се предпази кората от podoprevanie.

Друг показател за успешен сорт за Москва е самоплодородието. Важен критерий за подбор е дали дървото може да бъде опрашено със своя прашец или разсад, засадени наблизо, принадлежащи към същия сорт. Сортовите дървета се получават по единствения начин - чрез присаждане. Този плод не може да се размножава с помощта на резници.

успешни сортове

Най-добрите сортове кайсия за района на Москва

По отношение на централноевропейското пространство на Руската федерация най-много се откроиха следните имена:

 • Черно кадифе;
 • Альоша;
 • Айсберг;
 • Зимоустойчива Суслова;
 • Snegirek;
 • Пчелен мед;
 • Руски;
 • Червени бузи;
 • Триумф на Север.

Горните сортове кайсии са оценени с най-високи точки. В допълнение към тези сортове, още няколко ранно растящи хибриди могат спокойно да вкоренят в региона на Москва. Тези, които отглеждат кайсиеви дървета от дълго време съветват начинаещите да засаждат сорта Лел, който се оказа идеален и почти печеливш за московския климат.

Черно кадифе

Самородни сортове

Такива кайсии могат да бъдат идеални за декоративни заден двор, където можете да засадите няколко дървета, за да украсите територията. Те донасят култури ежегодно, защото знаят как да опрашват сами. Следват най-популярните сортове с добро самоплодородие за района на Москва.

Червени бузи

3-4 години след засаждането на дървото може да се събере качествена реколта. Плододаването на сорта Червеногръд започва в средата на лятото. Добивът му може приятно да изненада - до 100 килограма сочни кайсии се получават от едно дърво. Зрелите плодове достигат до 50 грама. Те са овални, оранжеви на цвят с червеникави петна.

самоплодни сортове

Поради плътната си кожа с кадифеен пух, този плод перфектно понася транспортирането. Зрелите плодове могат лесно да се корят. Костта в кайсията е малка - заема около 7% от общата маса. Вкусът е червеникаво сладникав, с достатъчно количество захароза, сочен, киселинност е почти незабележим. Единственият недостатък е, че това дърво може да не издържа на силна влажност, затова се препоръчва да го присадите.

дебела кожа

ананас

От такова дърво могат да се събират до 150 килограма плодове годишно. Кайсии узряват в края на юли. Плодовете от сорта Ананас достигат до 50 грама, имат закръглена, бухнала, неравна форма. Костта е със среден размер отвътре, може лесно да се отстрани.

Самият плод е оцветен в ярко жълто, а отстрани често може да се види червеникаво петънце.

Пулпът има светложълта влакнеста структура, с високо съдържание на сок и захароза. По-добре е да ядете ананас пресен, тъй като той губи вкуса си по време на консервирането. Ако има заплаха от измръзване, се препоръчва дървото да се покрие с кюрета или други изолационни материали.

Плодовете узряват

Мелитопол рано

Плодовете достигат най-високата си зрялост към началото на август. Добивът му се изчислява на 100 килограма на дърво годишно. Може да нарасне до 6,5 метра, често се нуждае от резитба. Масата на една кайсия е около 40 грама. На външен вид плодовете са овални, жълто-оранжеви на цвят, с подкожни черни точки.

Вкусът е сладникав, леко тръпчив, пулпата е сочна, ярко оранжева. Кората на кайсията е мека, с пух. Кайсиите се използват при приготвянето на конфитюри, конфитюри, компоти. Не се препоръчва транспортирането им поради меката им кожа.

Мелитопол рано

Лел

Компактните дървета от този сорт не достигат височина повече от три метра. Те растат бавно, умерено разклонени. Активните лъчи на слънцето могат да ги накарат да растат по-бързо. Плодовете от такова дърво имат сплескана закръглена форма, теглото им достига не повече от 23 грама. Кожата на кайсия обикновено е лъскава. Пулпът е сочен, твърд, ярко оранжев.

Lel перфектно понася транспортирането. Сортът е известен сред градинарите заради балансирания си вкус. Такива дървета са устойчиви на внезапна слана. Недостатъците включват голяма кост, следователно е по-добре да я извадите за приготвяне на конфитюри или мармалади.

компактни дървета

Колонни кайсии

Тези сортове са ценени, защото са компактни и освен това изглеждат красиво в градини или домашни градини. Дърветата са красиви и привличащи вниманието, а освен това носят щедра годишна реколта. При правилна грижа разсад от колоновидни сортове произвежда висококачествени кайсии 2 години след засаждането им в земята.

Принц Март

Малко дърво, достигащо около два метра височина.Цъфти в средата на март-началото на април. Плодовете достигат своя връх в средата на лятото. Цветът на такива кайсии е ярко оранжев, с лек руж. Теглото на един принц е от 35 до 60 грама. Листата на дървото винаги имат остри връхчета. Този кайсия преживява зимните студове до -35 градуса. Слънчевата каша на принц Март най-добре се яде прясна.

Важно: това растение изисква редовно поливане, често хранене, подрязване и предпазване от вредни насекоми.

Принц Март

звезда

Този представител ще се вкорени в почти всеки климат на Руската федерация. Кайсиевото дърво перфектно понася внезапни простуди. Теглото на плода понякога достига 100 грама. Цветът най-често е ярко жълт, с гладка кожа. Ако през първата година от живота на растението цветя се отстранят от него, то на втората година дървото ще даде щедра реколта.

представител ще се изкорени

Зимоустойчиви и устойчиви на замръзване сортове

Поради нестабилния климат в близост до Москва, придирчивите овошки могат леко да замръзнат. Но ако изберете определени сортове кайсии, които са в състояние да преживеят суровата зима и внезапни размразявания, можете да получите доста щедра реколта.

Snegirek

По отношение на зимната издръжливост той заобикаля други сортове. Ако го покриете с лек подслон през зимата, тогава Snegirek лесно може да даде плод в северните райони. Такова късо дърво обикновено не надвишава 1,5 метра височина. Не се страхува от внезапни студове. Расте на добри и лоши почви.

При този сорт плодовете имат гъста кожа и качеството им може да се запази до края на декември. На цвят плодовете са леко жълтеникави, с лек руж. Пулпът е сладникав, приятен на вкус и мирис, но понякога горчив близо до кожата. Недостатъкът на Snegirka е склонност към монолиоза и зацапване.

устойчиви на замръзване сортове

Триумф на Север

Този вкусен сочен кайсия се получава чрез отглеждане на две кайсии. Бяха с червени бузи и северно рано. Плодовете от такова дърво имат заоблена, леко сплескана форма. Кайсията е покрита с лек пух. На вкус е сладък, мек и сочен. Цветът на плода обикновено е жълтеникаво-оранжев с червено руж.

Реколтата достига своя пик на зрялост в края на юли. Може да нарасне до 4 метра. Масата на една кайсия е 45-55 грама. Добивът от едно дърво е 60-70 килограма.

Триумф на Север

издръжлив

Този кайсия е кръстен с причина. Това е така, защото може да се вкорени дори на най-неблагоприятната почва, да оцелее от замръзване, влага и топлина. През пролетта, когато внезапното студено време може да убие пъпките на други сортове кайсия, Харди спокойно ще издържи подобни неудобства.

Дървото може да расте бързо, но то започва да дава плодове чак след 5 години. Плодовете в пика на зрялост са със средна форма, до 60 грама. Цвят на кожата - светло оранжев, с пух. Вътрешността на плодовете е сладка, с приятен аромат. Добивът от едно дърво е до 80 килограма. Препоръчва се беритбата на плодове от Харди по-близо до началото на август.

Дърво да даде плод

Нискорастящи сортове кайсия

Удобството на джуджетата за градината се дължи на тяхната компактност, атрактивен външен вид и удобство. Височината на такива кайсии не е по-висока от три метра. Кайсиите-джуджета могат да започнат да дават плодове от втората или третата година от живота.

Единственият недостатък на такива дървета е специално внимание към влагата на почвата.

Earley Red Orange

Един от най-успешните супер-ранни хибриди. Развъден в Америка през 1920г. В района на Москва плодовете узряват в края на юни и началото на юли. По тегло една кайсия е приблизително 65 грама. Earley Red Orange толерира транспортирането и може да се съхранява в дървени кутии за дълго време.

Зрелите дървета изглеждат като малки тополи. Клоните растат компактно, отклонявайки се от короната под остър ъгъл. Месото на плода е меко и има светло оранжев цвят. Според дегустационната оценка кайсията получи 4,7 точки. Плодовете са богати на витамини, препоръчва се да се консумират пресни.

джуджета дървета

Кримски Купидон

Сортът, отгледан в Никитинската ботаническа градина, е добре приет от градинарите, по-късно той се корени в района на Москва. Устойчивостта на това дърво се проявява към много гъбични заболявания, измръзване и суша. Дървото расте с разперени клони и набира височина с бързи темпове.

Средно късен сорт. Самороден кайсия, който гарантира обилна реколта за 5-6 години живот. Плодовете често са заоблени, тежат около 60-90 грама. Кожата на кримския Амур е жълто-оранжева с лек руж. Пулпът е светло оранжев на цвят, зрелостта и сочността на плода се усеща от вкуса.

Плодовете на кримския амур имат добър вкус, поради което се препоръчва да ги използвате пресни или да правите препарати с тях за зимата. Кайсиите понасят добре дори дългосрочното транспортиране.

Кримски Купидон

Ранните сортове

Такива кайсиеви разсад са на голямо търсене на пазара. В крайна сметка, на първо място, ранният период на зреене е важен за тези хора, които продават кайсии.

полярно сияние

Отглеждан от животновъди във Франция. Плодовете, принадлежащи към сорта Аврора, могат да бъдат събрани в края на юни. Зрелите кайсии имат заоблена форма, с гладка тъмно оранжева кожа и лилави петна. Aurora има твърда плът за лесен транспорт.

На вкус са сладки и приятни. Подходящ за варене на конфитюри, мармалади и компоти. Не е трудно да се грижите за дървото, но в случай на силни настинки се препоръчва да го изолирате с масло.

отглеждани от животновъди

Египетски фараон

Този сорт е подходящ за онези градинари, които след засаждането на кайсиев разсад очакват бърза реколта. Такова дърво ще започне да дава плодове на втората година. Плодовете узряват достатъчно рано - в средата на юни. Кайсиите са големи - до 100 грама. Кожата по плодовете е ярко оранжева. На вкус са приятни, без захар, без киселинност. В пулпата има много сок, практически без влакна и вени.

Египетският фараон може да се отглежда в югоизточната част на района на Москва. Тя трябва да бъде последвана от проста грижа - поливане, подхранване с торове, отрязване на клони. Също така, ако през зимата студовете надвишават -25 градуса, по-добре е да покриете кайсиите с изолация.

Египетски фараон

Harostar

Отнася се до самоплодни сортове. Развъден е в Канада. Harostar се влюби в страните от ОНД и е в търсенето на руския пазар. Зрее от 20 юни до средата на юли. Всяка година носи щедра реколта - до 100 килограма на дърво. Плодовете тежат до 70 грама и са с овална форма, сплескана по форма.

Пулпът е оранжев на цвят, структурата не е влакнеста, без вени. Кайсията има вкус на сладко, десерт. Според експерти той е спечелил 4,8 точки от 5. Плодовете не са повредени по време на транспортиране. Устойчив на разбиване, болести и замръзване. Зимоустойчивостта на сорта е висока - дървото лесно може да оцелее -35 градуса.

оранжева текстура

Регионализирани сортове

Някога реколтата от кайсии можеше да се събира само в топли райони, но благодарение на новите разработки в развъждането се появиха най-добрите зонирани сортове. Такива дървета се вкореняват на север, а също така са подходящи за времето в района на Москва.

дърветата се вкореняват

Елитен хибрид I-05-6

Животновъдите кръстосаха два самоопрашващи се сорта - Triumph Severny и Original, в резултат на това хибрид, корен на руския пазар. Дърветата растат компактно, нискорастящо, с кокетна корона. Плодовете обикновено узряват до края на юли. Масата на една кайсия може да бъде от 50 до 80 грама. Сладките плодове ще зарадват и най-бързия градинар със своето качество.

Елитен хибрид

Хабаровск

Самоплодните кайсиеви дървета се считат за издръжливи през зимата. Те дават плод с щедра висококачествена реколта. Плодовете не са подходящи за транспортиране, така че е по-добре да ги отглеждате за приготвяне на домашни конфитюри и компоти. Презрелите плодове могат да имат малки черни петна.На етапа на зрялост те имат жълто-зелен цвят, неравна кожа с пух.

качествена реколта

Альоша

Узрява рано - от средата на юни. Дървото може да нарасне до 4 метра. Въпреки това, Alyosha може да започне да дава плодове след 3-4 години, ако дървото е било присадено. Цъфти с красиви цветя през пролетта. Такова дърво ще се превърне в декорация на градина или личен парцел.

Плодовете са с кръгла форма, цветът е ярко жълт с оранжево петънце от едната страна. Костта е голяма отвътре, но лесно се отстранява. Кайсии, балансирани на вкус: имат лека киселинност и достатъчно количество захароза, плътта им е сочна.

Ако има затруднение във въпроса кои сортове не са ранени по време на транспортиране, Альоша е един от най-успешните по отношение на транспортирането. Може да преживее внезапните пролетни студове, както и зимните студове. Те трябва да се консумират пресни или усукани.

количество захароза

заключение

Кайсията е призната за капризно дърво, така че не е лесно да го отглеждате в района на Москва. Но благодарение на устойчивите сортове, създадени специално за такава зона като Централноевропейската зона на Руската федерация, можете да получите прилична реколта от кайсиево дърво.

Основното е да се предприеме отговорен подход към избора на сорт и правилната грижа за него.

устойчиви сортове

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква